Elektronica ook in Europa voortaan tijdens de hele vlucht toegestaan

Vorige maand hoorden we al dat in de VS elektronische apparaten gebruikt mogen worden gedurende de hele vlucht. Het duurde even, maar nu lijkt ook de Europese Unie om: vanaf nu is het toegestaan om tijdens de hele vlucht je smartphone, e-reader of laptop te gebruiken!

Dit heeft Siim Kallas van de Europese Commisie voor transport vandaag bekend gemaakt. Vliegmaatschappijen mogen van nu het gebruik van smartphones boven 3000 meter toestaan. De apparatuur moet hierbij wel in de vliegmodus gezet worden. Dit betekent dat je ook tijdens het opstijgen en het landen gewoon gebruik kunt maken van al je draagbare elektronica.

Deze bekendmaking betekent niet dat passagiers automatisch het recht krijgen om hun apparatuur te gebruiken. Dit is afhankelijk van de vliegmaatschappijen: zij hebben de keus of ze wel of geen elektronica toestaan.

Vliegmaatschappijen kunnen in de toekomst bijvoorbeeld een 3G of 4G verbinding in hun vliegtuigen installeren. Het is namelijk nog steeds niet toegestaan om de gewone internetverbindingen van de grond te gebruiken: deze kunnen namelijk voor storingen zorgen bij de communicatie tussen de piloot en de grond.

Deze mededeling komt een maand na het advies van European Aviation Safety Autority (Easa). Op basis van dit advies werd in de Verenigde Staten direct besloten om elektronica toe te staan. Bezwaren dat mobiele apparatuur problemen zouden opleveren met systemen in het vliegtuig, bleken niet waar te zijn.