Elektronisch geld, de oplossing voor Cyprus?

Natuurlijk is er geen makkelijke oplossing voor de crisis in Cyprus. En al helemaal niet voor de globale crisis. En Numrush is ook niet het platform om het eens lekker over solvabiliteit te hebben. Wat misschien wél interessant is, is de stijging in waarde van Bitcoins die – naar het lijkt – parallel loopt met de de onzekerheid op de financiële markten.

Bitcoins zijn een vorm van elektronisch geld. Het maakt gebruik van peer-to-peer technologie en kent geen centrale administratie. Elke dag wordt er een hoeveelheid Bitcoins vrijgegeven aan mensen die de valuta ‘minen’ met behulp van de rekenkracht van hun computers. Op deze manier wil men inflatie in de hand houden en de controle uit handen van ‘witte boorden’ criminelen de gevestigde orde houden.

20130323_gdc287

Zoals het plaatje laat zien groeit de valuta enorm in populariteit en wordt dan ook steeds meer als geaccepteerd betaalmiddel gezien. Mensen kopen er pizza voor, verkopen hun huis ermee en vanzelfsprekend hebben ook criminelen de waarde ontdekt. Wat specifiek opvalt, is de recente koersstijging van de valuta. In tijden van onzekerheid stijgt de waarde van goud bijvoorbeeld ook. In landen als Spanje neemt de vraag naar Bitcoins toe en afgelopen week is de koers zelfs met 57% gestegen! De Economist spreekt al voorzichtig van een bubble.

Wat is de toekomst van Bitcoins? Gaat het ‘gewone’ geld op de schop? Krijgen we straks allemaal uitbetaald in Bitcoins, zoals deze Finse Software developers? Ik zou er (nog) niet al te veel geld op zetten. Een paar Bitcoins daarentegen…