Elon Musk bang voor de dreiging van AI, vraagt de regering om hulp

Elon Musk, CEO van Tesla, waarschuwt ons al jaren voor de potentiële gevaren van kunstmatige intelligentie. Zijn auto’s staan vooral bekend om hun duurzaamheid en zelfrijdende technologie. Dan zou je toch denken dat deze Tesla-man vooral fan is van de mogelijkheden van artificial intelligence (AI).

Niets is wat het lijkt, ómdat Musk toegang heeft tot de meest geavanceerde technologieën, weet hij juist tot hoe ver het kan gaan. En dat is wat hem beangstigt. In 2014 refereert Musk al in een tweet naar een boek over AI en waarschuwt hij ons voor de gevaren. De beste man vergelijkt deze technologie zelfs met atoombommen.

Roep om hulp

Afgelopen zaterdag herinnerde de Tesla CEO ons tijdens een speech bij de National Governor’s Association aan zijn mening over kunstmatige intelligentie. Tijdens deze tweejaarlijkse vergadering komen de gouverneurs van alle Amerikaanse staten samen. Hierbij wordt het vooral over onderwerpen als gezondheid, onderwijs en milieu gesproken. Musk suggereert tijdens de speech dat het tijd wordt dat de regering zich gaat bemoeien met AI technologie voor het te laat is: “Ik heb toegang tot de meest moderne vormen van AI, en ik denk dat mensen zich hier erg veel zorgen mogen maken.”

Volgens Musk is de bemoeienis van of samenwerking met de regering van uiterst belang, omdat bedrijven zonder een degelijk inzicht dreigen hele industrieën autonoom te maken. Hierdoor kunnen miljoenen hun banen verliezen. Musk vertelt dat we ons pro-actief moeten opstellen. Het is te laat als een beleid al is doorgevoerd en we dan pas een mening vormen. Dat proces duurt simpelweg te lang.

“AI is een fundamenteel risico voor het bestaan van de mensheid, op een manier dat auto-ongelukken, vliegtuig-ongelukken, foute drugs, of slecht voedsel dat niet zijn.”

De waarschuwingen van Musk zijn niet geheel verrassend. Zijn roep om bemoeienis van de regering geeft de noodzaak van zijn waarschuwingen echter een nieuwe laag. Misschien wordt het tijd dat wij, en de regering, gaan luisteren naar de man die zelfrijdende auto’s de wereld in stuurt.