HTC-gebruikers razend over reclame op toetsenbord

Gebruikers van de HTC 10 smartphone zijn afgelopen weekend razend over een ‘foutje’ van de smartphone fabrikant. Na een gevraagde software update verschijnen er opeens advertenties op het standaardtoetsenbord van de smartphone. Hierbij wordt er reclame gemaakt voor apps. HTC noemt de reclame een fout.

Excuses

De advertenties verschijnen met name op het TouchPal-toetsenbord. Dit toetsenbord wordt standaard ingesteld op de HTC 10 modellen. Sinds de software update verschijnt er boven de knoppen van het toetsenbord een reclamebanner. De banner verdwijnt pas als je betaalt voor de app. Na talloze klachten over de irritante promo, vraagt HTC de gebruikers de update te deïnstalleren. Ook TouchPal zelf heeft zijn excuses aangeboden en vertelt dat ze per ongeluk een functie aanzetten dat de advertenties instelt.

Fout of niet, de reclame laat precies zien tot hoever adverteerders kunnen gaan. Een belangrijke les voor de ontwikkelaars: laat het bij deze duidelijk zijn dat gebruikers niet blij worden van toetsenbord-advertenties. Dit is misschien ook wel een van de ergste dingen die je als smartphone fabrikant kunt doen – nóg meer scherm ruimte inpikken. Daarnaast wordt de basisreden voor waarom jij een telefoon gebruikt, om te communiceren, volledig gedwarsboomd. En reclames tonen terwijl je juist snel een berichtje wilt tikken of iets wilt opzoeken? Dat werkt juist averechts.

HTC heeft officieel excuses aangeboden en zegt te werken aan een oplossing. De smartphone producent vertelt dat het niet de bedoeling was de smartphone-ervaring onaangenaam te maken. De timing had misschien beter gekund. Deze stunt werpt kwade blikken op HTC, en dat juist terwijl ze hard bezig zijn hun nieuwe HTC U11 te promoten. Woops.