Elon Musk geeft uitleg over beurs-tweets: ‘Ik wilde transparant zijn’

Elon Musk zorgde voor een heftige week voor Tesla. Vorige week stuurde hij een tweet de wereld in, waarin hij zei te overwegen Tesla van de beurs te halen. Daarop volgde een heftige dag op de beurs, een aanklacht van diverse investeerders en een onderzoek van beurswaakhond SEC. Nu heeft Musk in een interview met The New York Times uitleg gegeven.

De tweet verstuurde Musk spontaan, omdat hij “transparant wilde zijn”, zo vertelt hij in het interview. Dat blijkt, want de tweet was niet met zijn raad van bestuur overlegd. Al snel daarna stonden de financiële markten op zijn kop, omdat de tweet midden op een handelsdag verstuurd werd. Duwde hij zo niet illegaal de beurswaarde van zijn bedrijf omhoog?

Musk gaf zelf al aan dat hij de aandelen voor 420 dollar per stuk van de beurs wil halen. De verklaring voor dat bedrag is dat Musk de aandeelhouders een bonus van 20 procent wilde geven als Tesla van de beurs gehaald werd. Daarmee kwam hij uit op 419 dollar, maar dat vond hij geen mooi bedrag. 420 dollar was wel mooi afgerond, en dus noemde hij dat.

Probleem is echter dat ‘420’ ook een bekende verwijzing is naar het gebruik van cannabis. Mensen vroegen zich dus af of hij misschien stoned was. “Ik was niet onder invloed van wiet, laat dat duidelijk zijn”, aldus de topman. “Wiet is niet behulpzaam voor de productiviteit.”

Moe

Wel zegt Musk erg moe te zijn. Hij heeft een zwaar jaar gehad, naar eigen het zwaarste jaar uit zijn gehele carrière. De laatste tijd werkt hij 120 uur per week en sinds 2001 heeft hij niet langer dan een week vakantie genomen. In dat jaar kon hij echter noodgedwongen niet werken, omdat hij malaria had.

“Er waren tijden dat ik de fabriek gedurende 3 of 4 dagen niet verliet, dagen waarop ik niet naar buiten ging. Dit heeft invloed gehad op hoeveel ik mijn kinderen en vrienden zag.” Ook de afgelopen weken waren erg druk. Hij miste daardoor bijna de bruiloft van zijn broer, waar hij getuige was. Ook vierde hij zijn verjaardag eind juni niet, omdat hij de hele dag bleef werken in de Tesla-fabriek.

Dit roept natuurlijk vragen op over de fysieke gezondheid van Musk. “Eigenlijk is die niet zo goed. Er zijn vrienden langs geweest die zich echt zorgen maken”, geeft de topman toe.

COO

Diverse geruchten stellen dat Tesla al enige tijd zoekt naar een goede Chief Operations Officer (COO), die taken van Musk over kan nemen. Voorlopig wil de topman echter geen stap opzij doen. “Maar als je iemand hebt die het beter kan, laat het me dan alstublieft weten. Ze mogen de baan hebben.”