Elon Musk: ‘We zijn al halverwege in weddenschap om grootste lithium-ion-batterij’

De grootste lithium-ion-batterij ter wereld, die Tesla momenteel bouwt in Australië, is al halverwege. Dat heeft Elon Musk vorige week gezegd op een bijeenkomst om de installatie van de batterij te vieren, schrijft The Australian. Musk beloofde in maart dat hij de batterij binnen honderd dagen nadat het contract is getekend kon bouwen. Zo niet, dan is hij gratis.

Afgelopen juli won Tesla het contract om de batterij van 129 MWh (100 megawatt) daadwerkelijk te bouwen. Vorige week vrijdag werd het contract getekend, waarmee de deadline van 100 dagen in is gegaan. Tesla moet de batterij dus dit jaar nog helemaal af hebben.

Volgens Tesla kan de lithium-ion-batterij in Australië ongeveer 30.000 huishoudens van stroom voorzien. Met de batterij zet de regering van Zuid-Australië niet alleen in op duurzame energie, maar kan het ook stroomstoringen voorkomen. Het accupark van Tesla kan helpen om op piekmomenten aan de vraag naar stroom te voorzien.

Zomer

De Australische overheid wil dat de batterij op 1 december operationeel is, schrijft schrijft ABC News. Dan begint op het zuidelijk halfrond de meteorologische zomer. Door op dat moment operationeel te zijn, moeten de tekorten van de zomerperiode opgevangen worden. Het batterijpark wordt aangevuld met 250 megawatt aan dieselgeneratoren.