Elon Musk is geen fan van kunstmatige intelligentie maar lanceert wel een nieuw AI project

Een elektrische auto voor de massa bouwen en in mars koloniseren is niet ambitieus genoeg voor Elon Musk. De Tesla- en SpaceX-topman is een startup begonnen: Neuralink. Met het bedrijf wil hij elektrodes voor in de hersenen ontwikkelen, zodat de menselijke hersencapaciteit met behulp van kunstmatige intelligentie vergroot kan worden.

Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van ingewijden. De krant sprak met mede-oprichter Max Hodak, die het bestaan van Neuralink en de betrokkenheid van de entrepreneur bevestigde. Musk bevestigde later op Twitter zelf het nieuws.

Verhoogde bandbreedte van de hersenen

Vorige maand liet hij zich op een conferentie in Dubai al uit over een mogelijke neural lace  de sci-fi-benaming van een computer in het brein. Volgens Musk loopt de mens het risico om irrelevant te worden in het tijdperk van artificiële intelligentie, waarschuwt Elon Musk. Daarom denkt de topman van Tesla en SpaceX dat we een soort cyborg moeten worden, om onze rekenkracht toe te laten nemen.

“Na verloop van tijd denk ik dat we een nauwere samenwerking tussen biologische en digitale intelligentie zullen zien”, zei hij in Dubai. “Het gaat daarbij vooral over bandbreedte, de snelheid van de verbinding tussen de hersenen en je digitale persoon.”

Eerder heeft Musk al gezegd dat we al een soort cyborgs zijn, omdat we constant bezig zijn met informatie uit computers halen, alleen dan via onze telefoon. Wanneer we een computer direct aan onze hersenen aansluiten wordt dat proces simpelweg versneld.

Science fiction

Maar dit soort brein-computers bestaan vandaag alleen in science fiction. In de medische wereld worden wel implantaten gebruikt om te behandelen tegen de effecten van Parkinson, epilepsie en andere neurologische ziekten. Maar er zijn weinig mensen die een complex implantaat in hun schedel hebben. Dit komt voor een groot deel door de ongelooflijk gevaarlijke procedure en inbreuk op het menselijk brein. Alleen degenen die alle mogelijk middelen geprobeerd hebben zullen zo’n ingreep overwegen als laatste redmiddel.

De ontwikkeling van dit soort apparaten, en een apparaat om het menselijk brein te verbeteren, is niet makkelijk. Er liggen nogal wat hindernissen op de weg hier naartoe en neurowetenschappers zeggen dat ze nog een zeer beperkte kennis van de communicatie van neuronen in het menselijk brein hebben. Wie er dus voor open staat om zoiets in hun hersenen te plaatsen is de vraag.

Musk kan teren op een hoop goodwill bij zijn klante n- die je vaak beter als fans kunt omschrijven – maar wie er nu al voor open staat om zoiets in hun hersenen te plaatsen is de vraag.

Musk heeft het niet op kunstmatige intelligentie

De stap van Musk in Neuralink is bovendien een opmerkelijke, aangezien hij bang is dat kunstmatige intelligentie het op den duur overneemt van de mens. Hij is bang dat we een soort huisdieren worden van robots met kunstmatige intelligentie, omdat we het niet bij kunnen benen. Om dit te voorkomen richtte hij zelf OpenAI op, een organisatie die nadenkt over hoe de toekomst met die zelflerende systemen eruit zal zien. Hij wil de ontwikkeling hiervan opener en transparanter maken.

Maar wanneer hij zelf een neural lace ontwikkelt, en dus kunstmatige intelligentie in onze hersenen plant, loopt hij tegen hetzelfde probleem aan als waar hij bang voor is — het is alleen nóg directer verbonden aan de mens. Het is interessant om te zien hoe hij dit oplost, maar Musk belooft op Twitter dat er een lang stuk aan zit te komen over dit onderwerp. Benieuwd of hij dit probleem ook tackelt.