Elon Musk optimistisch ondanks ‘productiehel’ rondom Tesla Model 3

Tesla Model 3

Ondanks de problemen rondom de productie van de Model 3, blijft Elon Musk optimistisch. In een gesprek met The Verge deed hij enkele gewaagde beloftes voor de toekomst. Maar ook gaf hij toe dat de productie van de Tesla Model 3 problematisch is: “We zitten dieper in de hel dan we hadden verwacht. Een paar lagen dieper dan we hadden willen zitten. Maar als we een Roadster naar de asteroïdenriem kunnen sturen, kunnen we waarschijnlijk de productie van de Model 3 ook oplossen,” verwees hij naar de succesvolle lancering van de Falcon Heavy.

De CEO van Tesla beloofde een jaarlijkse productie van 100.000 Tesla Semi-trucks binnen de komende vier jaar. Ook denkt Musk in 2020 een miljoen voertuigen per jaar te kunnen maken, en een Model Y SUV voor de helft van de productiekosten van de Model 3 te produceren.

Model 3

Elon Musk doet wel vaker spannende beloftes. Wat betreft de Model 3, heeft hij er nog een paar waar te maken. Het gaat om een budget-versie van de bestaande Model 3 die slechts 35.000 dollar kost. Het model is dan ook erg in trek, de eerste reserveringen werden al in maart 2016 geplaatst. In juli 2017 dacht Tesla nog dat de productie eerder zou beginnen dan verwacht.

De ‘productiehel’ rondom de Model 3 draait om de batterij. De productie van het budgetmodel is in hoge mate geautomatiseerd. Het productieproces van de batterij voor de elektrische auto bleek echter te complex, en volgens Musk moest er “20 tot 30 mensenjaren programmeerwerk herschreven worden.”

Degenen die een vroege reservering hebben geplaatst, kunnen hun Tesla eind 2018 verwachten. Wie later pas inschreef op een Model 3, zal helaas nog geduld moeten hebben tot begin 2019.