Elon Musk: ‘Tradtionele auto’s zullen verboden worden’

De CEO van Tesla, Elon Musk, heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan. Volgens Musk is het in de toekomst niet langer meer toegestaan om zelf een auto te besturen, zo meldt The Verge.

Musk verwacht dat de komst van zelfrijdende auto’s er uiteindelijk voor gaat zorgen dat traditionele auto’s worden verboden. “Mensen zijn een gevaar op de weg. Ze besturen een zwaar voertuig met de kans om anderen te doden”, zo stelt Musk.

Zelfrijdende auto’s

Zelfrijdende auto’s daarentegen kunnen zo geprogrammeerd worden, dat zij ongelukken voorkomen. Zo zullen computers niet vermoeid achter het stuur zitten, altijd waakzaam zijn en zich netjes aan de regels houden. Volgens Musk zijn computers daarom beter in staat om een voertuig te besturen dan mensen. Als het aan de CEO van Tesla ligt, worden alle traditionele auto’s binnen twintig jaar vervangen door zelfrijdende auto’s.

Vooralsnog zijn de rollen omgekeerd en zijn zelfrijdende auto’s nog niet toegestaan op de openbare weg. Overheden hebben inmiddels mondjesmaat toegang gegeven tot tests met dergelijke auto’s, maar struikelen vooralsnog over de veiligheid. Volgens Musk is de grootste uitdaging om zelfrijdende auto’s goed te laten functioneren bij snelheden van 30 tot 80 kilometer per uur. Op plaatsen waar de maximumsnelheid tussen deze waarden ligt, gebeuren volgens Musk de meest onverwachte dingen. Zelfrijdende auto’s moeten om kunnen gaan met plotseling overstekende kinderen, fietsers en andere onvoorziene zaken.

Kunstmatige intelligentie

Ondanks het feit dat Musk aan heeft gegeven bang te zijn voor misbruik van kunstmatige intelligentie, is hij niet bang voor de  ‘slimme’ auto. “Ik denk niet dat we bang hoeven te zijn voor autonome auto’s, aangezien het slechts om een kleine vorm van kunstmatige intelligentie gaat”. Volgens Musk zijn de autonome auto’s vergelijkbaar met liften. “Vroeger moesten liftbediendes de lift besturen, zodat we op de juiste etage konden uitstappen. Tegenwoordig drukken we op een knop en doet de lift het werk automatisch. Zo zal dat ook gaan bij autonome auto’s”, aldus Musk.