Gebruikers van Windows 10 kunnen inloggen via biometrische gegevens

Microsoft heeft een nieuwe stap gezet in de beveiliging van Windows. Gebruikers van Windows 10, de nieuwe versie die deze zomer uitkomt, kunnen voortaan inloggen op basis van biometrische gegevens. Dat heeft het bedrijf gemeld via een blogpost.

Momenteel dienen Windows-gebruikers in te loggen via een wachtwoord, maar volgens Microsoft is de kans te groot dat hackers het wachtwoord weten te kraken. Het bedrijf heeft daarom een nieuwe functie ontwikkeld, waarmee gebruikers in kunnen loggen via biometrische gegevens.

Windows Hello

De functie, Windows Hello genaamd, biedt gebruikers de mogelijkheid om in te loggen via het scannen van hun vingerafdruk, iris of gezicht. Deze biometrische gegevens worden lokaal opgeslagen en niet op de servers van Microsoft. Volgens het bedrijf zijn deze inloggegevens vele malen lastiger te kraken dan het huidige wachtwoord, waardoor de dienst beter beveiligd zal zijn.

Aangezien lang niet alle computers en laptops de beschikking hebben over dergelijke scanners blijft het voor gebruikers mogelijk om in te loggen via de traditionele manier. Echter is het wel mogelijk om huidige vingerafdrukscanners te gebruiken voor Windows Hello.

Wil je gebruik maken van iris- en gezichtsherkenning, dan zal je device over een 3D camera moeten beschikken. Volgens Microsoft zullen alleen apparaten met een Intel Realsense 3D camera geschikt zijn voor het inloggen via de iris of het gezicht.

Microsoft heeft inmiddels bekendgemaakt dat Windows 10 deze zomer op de markt zal verschijnen. De nieuwe versie wordt gelanceerd in 190 landen en ondersteunt 111 verschillende talen.