Elon Musk wint weddenschap om grootste lithium-ion-batterij in 100 dagen

Elon Musk heeft de weddenschap om de grootste lithium-ion-batterij binnen honderd dagen te bouwen, gewonnen. De opslaglocatie voor elektriciteit is namelijk af, meldt de premier van de deelstaat Zuid-Australië in een verklaring. Daarmee heeft Musk de deadline voor het project ruim gehaald.

De overheid van Zuid-Australië wil dat het batterijpark op 1 december operationeel is. Dan begint op het zuidelijk halfrond namelijk meteorologische zomer. Vanwege de afhankelijkheid van windenergie loopt de regio Zuid-Australië dan het risico op energietekorten.

De installatie van de lithium-ion-batterij is inmiddels compleet, meldt de premier van Zuid-Australië. De komende dagen wordt de accu geactiveerd en getest. Volgende week wordt de batterij officieel geopend.

De weddenschap begon begin dit jaar, toen Musk beloofde de batterij binnen honderd dagen zou kunnen bouwen en activeren. In juli haalde Tesla het contract binnen. Eind september werd het contract daadwerkelijk getekend, waarna de klok begon te tikken. Musk maakte toen bekend al op de helft van de bouw te zijn.

De lithium-ion-batterij heeft een capaciteit van 100 megawatt. Volgens Musk is dat genoeg om 30.000 huishoudens tijdens een stroomstoring van elektriciteit te voorzien. De elektriciteit die de accu op gaat slaan is afkomstig van een groot windmolenpark.