Embrace+ laat zien dat we ook kunnen doorslaan met wearables

Vorige week en afgelopen weekend veel aandacht voor de nieuwe Embrace+ armband. De slimme armband past helemaal in de huidige trend van wearables, maar er was een reden dat ik er vorige week in eerste instantie besloot niet over te schrijven. Intussen wisten de makers via Kickstarter liefst 3 keer de gewenst $80.000 op te halen en is er kennelijk dus een vraag naar een gadget als de Embrace+.

Toen ik in april voor het eerst over de LinkMe schreef, vroeg ik mezelf al af of de immens knipperende lichtkrant zijn funding via Kickstarter ging halen. De makers leken de wind in ieder geval mee te hebben en mochten zelfs bij MSNBC en CNN opdraven. Zestig dagen later liet de crowdfunding community een helder antwoord achter: slechts $35.000 van de gewenste $100.000 kon worden binnengehaald.

Het leek me logisch: de verchroomde lichtkrant om je pols had geen andere functionaliteiten dan het tonen van de tijd en het ondersteunen van push-notificaties. Bij het bestuderen van de Kickstarter-pagina van de Embrace+ kreeg ik al snel hetzelfde gevoel. Een knipperende glowstick om je pols die iedere sms, pushnotificatie of e-mail aan je duidelijk moet maken terwijl je telefoon in je broekzak zit.

Wie het bovenstaande filmpje bekijkt zal wellicht de zelfde vraag resteren als die ik direct had: “hoezo is een fel rood knipperende armband minder irritant in een meeting dan een trillende telefoon?”. Want hoewel je de kleurtjes en animaties kunt instellen via een handige app, zul je nog steeds je telefoon uit je zak moeten halen om te zien wie er belt of wat er in die e-mail staat.

Misschien had ik na het crowdfunding succes van de Blink(1) beter moeten weten. Ondanks alle technologische vooruitgang en scala en mogelijkheiden zijn we nog steeds dol op glimmers en knipperende lampjes: de Embrace+ haalde niet de gewenste $80.000 op, maar liefst $264.527.

Onder aan de streep zijn dit soort projecten natuurlijk koren op de molen van de hardwarespelers die bezig zijn met hun smartwatches. Want als de Embrace+ een ding laat zien, is het wel dat mensen langzaam aan doorgroeien naar (echt) slimme wearables. On to the next one.