Encryptie opnieuw onder vuur: Frankrijk wil internationaal gevecht tegen versleuteling

Het was de afgelopen maanden rustig als het gaat om het encryptiedebat. Na de aanslagen in Parijs gingen er in allerlei westerse landen stemmen op om encryptie te verzwakken zodat inlichtingendiensten hun werk beter kunnen doen. En dit voorjaar was er natuurlijk de rechtszaak tussen Apple en de FBI, waarin de FBI probeerde af te dwingen dat Apple de versleuteling van een iPhone kraakte.

Nu doet Frankrijk weer een duit in het zakje. Bernard Cazeneuve, de minister van Binnenlandse Zaken, wil samen met Duitsland tegen encryptie vechten. Om dit te doen wil hij een Europees initiatief opzetten met een mogelijkheid tot een internationaal actieplan. Dat meldt persbureau Reuters.

Cazeneuve en zijn Duitse collega Thomas de Maiziere ontmoeten elkaar op 23 augustus in Parijs om het hier over te hebben. Het is echter niet bekend of Frankrijk wil dat bedrijven zelf achterdeurtjes inbouwen in hun encryptie en die ter beschikking stellen.

Terrorisme

Zoals bijna altijd in deze discussie is ook nu terrorisme de belangrijkste reden. Cazeneuve zegt dat het overgrote deel van de berichten over terroristische aanslagen versleuteld worden verzonden. De inlichtingendiensten kunnen boodschappen van extremisten daardoor niet langer onderscheppen.

Volgens Reuters communiceerde een terrorist die in juli de keel van een Franse Priester doorsneed met name via Telegram. Telegram maakt net als WhatsApp en andere berichten-apps gebruik van end-to-end-encryptie.