Kun je wel wat energie gebruiken? Zo helpt muziek je de dag door

muziek

Dat thuiswerken vraagt behoorlijk wat energie. Hoewel je normaal gesproken waarschijnlijk ook wel een dag had waarbij je hersenen nét iets langer de tijd nodig hebben om wat werk te verzetten, lijken deze dagen sinds de pandemie toch nét iets vaker voor te komen. Je hebt tenslotte niet de gezellige gesprekjes bij de koffiemachine of leuke verhalen van je collega’s.

Zet je voor de zoveelste keer een kop koffie voor jezelf om toch maar wat energie te krijgen om wat werk voor elkaar te krijgen? Misschien kun je dat beter anders aanpakken: met muziek bijvoorbeeld.

Meer energie dankzij de juiste muziek

De juiste muziek kan je een flinke energie boost geven, maar let wel: muziek op de achtergrond helpt niet om élk klusje te klaren. Heb je een ongelooflijk saaie klus liggen die je al dagen voor je uit aan het schuiven bent, maar nu toch echt niet meer omheen kunt? Dan is het verstandig om een lekker uptempo lijstje aan te zetten. Kies muziek waar jij energie van krijgt, waarvan je nog net niet staat de dansen op de keukentafel/jouw thuisbureau. Wedden dat die saaie klus binnen een uur gedaan is?

Ook wanneer je vooral je creatieve geest het werk moet laten doen, is muziek ook een goede optie. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je creatiever wordt door muziek. En dat niet alleen, want achtergrondgeluiden zoals pratende mensen in een koffietentje kunnen je creativiteit ook een boost geven. Helaas is het voorlopig even niet mogelijk om in een koffietentje te gaan zitten werken, maar gelukkig zijn ook daar oplossingen voor. Je kunt het gevoel van een koffietentje namelijk ook zelf opwekken door cafégeluiden af te spelen als achtergrondmuziek. Op YouTube zijn talloze opties te vinden.

Concentratie

Bij schrijven van stukken of andere klussen waar je vooral een goede concentratie bij nodig hebt, kun je de uptempo muziek en cafégeluiden beter even laten. Je kunt wel andere geluiden inzetten: kies bijvoorbeeld voor wat rustgevende geluiden, zoals een beekje, zeegeluiden of vogels in een regenwoud. Juist door dit soort geluiden op de achtergrond, zul je merken dat je het werk zó gedaan krijgt. Het is in ieder geval het proberen waard!

Afbeelding: Pexels