Eredivisie start FIFA-competitie voor eSporters: E-Divisie

De Eredivisie start een FIFA-competitie voor eSporters: de E-Divisie. Dat heeft de organisatie vanmiddag bekendgemaakt. Eind 2016 vertelde de Eredivisie al interesse te hebben in eSports. De organisatie zei een voorstel voor een officiële competitie te hebben ingediend bij EA Sports, de ontwikkelaar van de FIFA-spellen.

In de E-Divisie strijden eSporters van de 18 eredivisieclubs tegen elkaar met het spel FIFA 17 Ultimate Team. De competitie begint op 6 februari en is te volgen via YouTube, Twitch en FOX Sports. De E-Divisie bestaat uit 17 speelrondes.

De Nederlandse kampioen gaat ons land vertegenwoordigen op een Europees toernooi, de EA SPORTS Championship Series. Volgens de Eredivisie neemt die eSporter het op tegen ‘Frankrijk en andere landen’. Later volgt mogelijk ook deelname aan een wereldkampioenschap.

De Eredivisie brengt op 1 februari meer informatie over de E-Divisie naar buiten. Dan wordt bekend welke gamers namens de eredivisieclubs aan het toernooi gaan meedoen en wanneer de wedstrijden te bekijken zijn.

Eredivisieclubs nemen massaal eSporters aan

Eredivisieclubs toonden de afgelopen maanden al flink interesse in eSports. Sinds dit seizoen ging het plots heel snel.

In september voegde Ajax als eerste club een eSporter toe aan de selectie: Koen ‘Koning FIFA’ Weijland. Later gaven meer clubs aan interesse te hebben.

De volgende clubs hebben inmiddels een eSporter aan zich weten te binden:

  • Ajax – Koen Weijland
  • AZ – Aristote Ndunu
  • sc Heerenveen – Niels Krist
  • Heracles Almelo – Bryan Hessing
  • NEC – Romano Jansen
  • PSV – Romal Abdi

Daarnaast willen ADO Den Haag, Excelsior, Go Ahead Eagles, FC Groningen, PEC Zwolle, Roda JC, Sparta Rotterdam, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse en Willem II ook een eSporter aan de club koppelen. Zodra zij een FIFA-speler binnengehaald hebben, hebben 17 van de 18 eredivisieclubs een vertegenwoordiger in huis.

Het is nog niet zeker of alle eSporters die aan een club gekoppeld zijn daar een permanente aanstelling krijgen. Sommige clubs geven aan de eSporter vooralsnog alleen voor de E-Divisie in te willen zetten, en later verder te kijken.

We proberen de laatste club die in de eredivisie speelt en nog niets bekend heeft gemaakt, Feyenoord, te bereiken om te achterhalen of de club al een eSporter in huis heeft gehaald.

Update: Feyenoord heeft inmiddels bekendgemaakt in onderhandeling te zijn met een speler.