Julian Assange gaat akkoord met uitlevering, of toch niet?

Eén van de advocaten van Julian Assange, de oprichter van WikiLeaks, heeft gezegd dat zijn client klaar is voor de uitlevering aan de Verenigde Staten. Deze uitspraak kwam nadat Barack Obama aankondigde Chelsea Manning, een belangrijke bron voor de klokkenluider-site, zou vrijlaten.

Assange moedigde de beslissing van Obama over de vrijlating van Manning aan in een statement. “Je lef en discipline heeft het onmogelijke mogelijk gemaakt”, zegt de WikiLeaks oprichter over Obama. In hetzelfde statement riep hij dat de overheid van de VS ‘onmiddellijk moet stoppen met de jacht op klokkenluiders en uitgevers’. Pas als er gratie zou worden verleend aan Manning zou hij ingaan op de uitlevering, zoals in onderstaande tweet vermeld wordt.

Eén van Assange’s andere advocaat, Melinda Taylor, roept dat hij blijft bij zijn woord en niet akkoord gaat met de uitlevering. “Alles wat hij heeft gezegd, blijft hij bij”, aldus Taylor tegen Associated Press. Volgens mij zijn de advocaten het niet helemaal eens over wat hun client precies wil.

In deze tweet van WikiLeaks wordt namelijk verwezen naar het feit dat Assange akkoord gaat met de uitlevering, zodra er een eerlijke rechtszaak tegen hem wordt gespannen, maar niet onder het bewind van Obama.

Zweedse en Amerikaanse justitie

Assange houdt zich al jaren schuil op het Ecuadoraanse ambassade in Londen sinds het asielaanvraag in 2012. Hij is bang voor vervolging door de Zweedse en Amerikaanse justitie, vanwege de WikiLeaks-onthulling met betrekking tot Amerika. De Zweedse autoriteiten hebben echter aangegeven dat dit niet het geval is en dat Assange alleen wordt gezocht vanwege de verkrachtingszaak in Zweden.

Aan de andere kant is het opvallend dat Assange volgens één van zijn advocaten wel uitgeleverd wil worden, aangezien Trump aanstaande vrijdag het stokje overneemt van Obama. WikiLeaks lekten de mails van de democratische partij die werden gestolen door hackers, die mogelijk in opdracht van Rusland werkten. Deze publicatie speelde een belangrijke rol tijdens de presidentsverkiezingen.