Dé esports trend van 2017: Mobile esports

Ward Geene

Esports worden vooral gespeeld op PC's en in minder mate op consoles, maar mobile esports winnen snel terrein.

De populairste esports zoals League of Legends, Dota 2 en Counter-Strike: Global Offensive worden op een PC gespeeld. Dit is dan ook verreweg het belangrijkste platform voor competitief gamen. Daarna volgt esports op de console met games als FIFA, Super Smash Bros., Street Fighter, Call of Duty en Halo. Vanaf 2017 wordt aan dat rijtje ook esports op je telefoon, tablet of Nintendo Switch toegevoegd. Mobile esports zit in de lift en dat biedt interessante mogelijkheden.

Ward GeeneWard GeeneWekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van esports en gaming culture. Deze week: de opkomst van mobile esports.Eerder schreef ik al over een andere esports-trend van 2017: de strijd om esports-mediarechten. Die strijd begint volop los te barsten en dat geld ook voor de opkomst van esports op je smartphone. Grote internationale teams trekken vanaf dit jaar actief spelers aan voor de drie grote mobile esports-titels: Vain Glory, Clash Royale en Hearthstone. Veel mensen zijn in het bezit van een smartphone of tablet en daarmee is de doelgroep en potentie voor deze games gigantisch.

Hearthstone is niet een mobile-first-game zoals de andere twee en wordt tijdens grote toernooien als Dreamhack op het podium vooral gespeeld op een PC. Maar tijdens de kwalificatierondes waarbij spelers hun eigen apparatuur moeten meenemen zie je niemand met een PC en monitor onder zijn arm lopen. Toen de Nederlander Pim ‘Monkeloid’ van Valkengoed dat in 2015 wel deed, keek de rest toch een beetje gek op. Er stond ‘bring your own device’. Iedereen zat er met een laptop of tablet. Dat neem je toch iets makkelijker mee in het vliegtuig.

Voordelen van mobile esports

Wie een groot esports-toernooi organiseert voor bijvoorbeeld Counter-Strike: Global Offensive moet ervoor zorgen dat er een pittige PC en dito monitor aanwezig zijn waarop de gamers kunnen spelen. Het toetsenbord en muis zijn erg persoonlijk en die nemen spelers zelf mee. Deze moeten iedere keer worden gewisseld. Net als de instellingen. Dit kost geld en kostbare tijd, maar dat is iets wat bij mobile esports veel minder een rol speelt.

Bij mobile esports nemen mensen hun eigen tablet of telefoon mee. Dit zorgt ervoor dat esports op dit platform een stuk schaalbaarder zijn. Het organiseren van een toernooi Clash Royale vereist vooral een geschikte locatie, goede wifi en genoeg stroompunten. Iets organiseren met deze games in dan ook snel op te zetten en er kunnen vaak ook nog eens veel meer mensen tegelijkertijd aan meedoen.

Ik ben benieuwd wat de release van Splatoon 2 voor esports betekent De Nintendo Switch is dankzij de combinatie van een console en handheld net als een tablet of smartphone ideaal om mee naar een toernooi te nemen. In de reveal trailer van de Switch toont Nintendo een fictief esports-toernooi met de game Splatoon 2. Met de eerste Splatoon voor de Wii U flirtte Nintendo al met competitief gamen en met de Switch lijken ze dit verder uit te willen bouwen. Splatoon 2 krijgt in tegenstelling tot FIFA 17 in ieder geval wel een spectator mode.

Het is tijd om eens nader kennis te maken met de top 3 mobile esports. Te beginnen met Vainglory. Een game die je niet op een PC kan spelen. Enkel op je telefoon of tablet.

Vainglory

In 2011 besluiten veteranen van grote gamebedrijven als Blizzard, Riot en EA om een nieuw bedrijf te starten: Super Evil Megacorp. Het bedrijf moet de eerste, goede mobiele game binnen het MOBA-genre gaan ontwikkelen. Binnen dit genre vallen League of Legends, Dota 2, Smite en Heroes of the Storm. Het genre dat de afgelopen jaar de esports-wereld heeft gedomineerd.

Super Evil Megacorp had nog een ander doel voor ogen: ze wilden de gametoernooien en LAN-parties innoveren. Ze zagen een kans in het feit dat mensen niet meer een complete PC mee hoeven te slepen; dat ze aan hun telefoon of tablet genoeg hebben. Hierdoor is het makkelijker om vaker fysiek bij elkaar te komen en te spelen. Net als bij League of Legends zagen ze een toekomst waarbij mensen hun leven rondom een game plannen. Het bedrijf is ambitieus en werkt al zes jaar om de mobile-trend, die we dit jaar pas echt zien, op gang te helpen.

Vainglory is zoals gezegd de mobiele equivalent van League of Legends en Dota 2. Het is een strategische game waarin teams van ieder drie spelers elkaars basis moeten vernietigen. Om bij die basis te komen is er slechts één pad met daaromheen verdedigingstorens die eerst moeten worden vernietigd. Naast het pad is er nog een extra gebied, de zogenaamde ‘jungle’. Hier bevinden zich monsters waarmee spelers geld kunnen verdienen en kent het gebied andere strategische doelen.

De release van de game was in 2014, maar de toernooien beginnen nu pas echt op gang te komen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat grote internationale teams nu pas actief spelers voor deze game aantrekken. De game staat dus nog in zijn kinderschoenen, maar heeft enorme potentie in de nabije toekomst dankzij de goede support van de ontwikkelaar. Het eerstvolgende toernooi is van 19 tot 21 mei in de O2 in Londen.

Clash Royale

Wie wel eens een game op zijn smartphone heeft gespeeld is vast en zeker bekend met titels als Candy Crush en Clash of Clans. De ontwikkelaar van de laatste game, Supercell, bracht vorig jaar een nieuwe game uit: Clash Royale. Het is een strategische game met potjes die tussen de 2 tot 4 minuten duren. Ideaal om tussendoor te spelen. Dit in tegenstelling tot games als Vainglory of Hearthstone die eerder 10 en 30 minuten van je aandacht vragen.

Bij Clash Royale heb je in eerste instantie helemaal niet door dat je een esports-titel aan het spelen bent Vainglory is een game die niet echt toegankelijk is voor de casual gamer, maar bij Clash Royale heb je in eerste instantie helemaal niet door dat je een esports-titel aan het spelen bent. Toen ze vorig jaar met toernooi-organisator ESL een wedstrijd met livestream organiseerden in Helsinki keken er bijna 100.000 mensen tegelijkertijd naar. Het was ineens een dingetje. Ik had nog nooit van de game gehoord, maar dankzij de stream van het toernooi op Twitch ben ik aan het spelen geraakt en speel ik de game een jaar later nog steeds.

In Clash Royale probeer je meer torens of de hoofdtoren van je tegenstander omver te krijgen. Om dat te doen selecteer je in totaal acht kaarten. De keuzes die je maakt bepalen je strategie. Ga je bijvoorbeeld voor veel goedkope kaarten en ben jij de aggressor of kies je juist voor wat duurdere kaarten en probeer je zo tactisch de game te controleren. Om een kaart te spelen heb je namelijk elixer nodig. Iets dat beide spelers gedurende game geleidelijk verdienen. Het spel draait om goed nadenken over wanneer je welke kaart speelt en in hoeverre die sterk of zwak is tegen wat je tegenstander speelt. Het is een strategisch steekspel.

Hearthstone

De Collectable Card Game (CCG) van Blizzard, Hearthstone, is in tegenstelling tot Vainglory en Clash Royale geen mobile first game en ook speelbaar op een PC of Mac. De game kun je daarom zien als een mobile esport, maar ergens voelt dat ook een beetje als valsspelen. Want hoewel er toernooien zijn die gespeeld worden op tablets, spelen veel professionals via een PC of laptop.

Hearthstone is een kaartspel zoals Magic the Gathering, maar heeft het genre de afgelopen jaren mainstream gemaakt. Zoals het dat ook deed met het MMO-genre en World of Warcraft. In Hearthstone selecteert je in totaal 30 kaarten waarmee je speelt. De keuzes die je daarin maakt bepalen je strategie. Hetzelfde als bij Clash Royale. Er zijn agressieve stijlen, controlerende en alles daar tussenin. Op het begin van een game trek je drie tot vier kaarten en je hebt dus geen controle over wanneer je welke van de 30 kaarten in je handen hebt.

Hearthstone draait vooral om kansberekening en de beste keuzes maken in niet ideale situaties. Aan de hand van de kaarten die je tegenstander in de eerste beurten speelt, krijg je al snel een indruk van de stijl die hij speelt. Op basis daarvan kun je veel van zijn overige kaarten voorspellen en je strategie daarop aanpassen. Een van de beste Hearthstone-spelers ter wereld is de Nederlander Thijs Molendijk.

De mobile esports revolutie

Met games als Vainglory en Hearthstone is mobile een interessante groeimarkt voor esports Esports op je smartphone en tablet staan nog in de kinderschoenen. De markt voor mobile games is al groot en dat zien nu ook de grote game-ontwikkelaars die normaal voor PC en console ontwikkelden. Het is niet voor niets dat bedrijven als Nintendo besluiten om titels voor je smartphone uit te brengen met Super Mario Run en Fire Emblem Heroes. De afzetmarkt is enorm en met games als Vainglory en Hearthstone die eenzelfde ervaring bieden op je tablet als op een PC is dit een interessante groeimarkt voor esports.

Andere noemenswaardige titels voor het mobile platform zijn bijvoorbeeld Critical Ops, World of Tanks: Blitz en The Elder Scrolls: Legends. Verder ben ik benieuwd wat de aanstaande release van Splatoon 2 voor de Nintendo Switch en esports betekent. Het organiseren van toernooien van deze games is in ieder geval een stuk laagdrempeliger en het is dan ook niet gek dat er al toernooien opkomen die specifiek bedoeld zijn voor mobile esports.

Voorlopig zullen de PC-games de esports-markt nog wel even blijven domineren, maar de console en mobile-markt zitten in de lift en dat betekent dat de markt nu al flink aan het verbreden is. En dat terwijl esports voor veel mensen pas net op de radar verschenen is en ze nog aan het feit moeten wennen dat mensen volop kijken naar anderen die gamen.