Essential: telefoon, slimme speaker en nieuw besturingssysteem van maker Android

Misschien heb je de naam wel eens gehoord: Andy Rubin. Deze man is de mede-oprichter van Android, dat later werd opgekocht door Google. Toen werd hij de man die het Android-project bij Google leidde. Rubin bracht ons dus Android. En nu is hij terug met een nieuw bedrijf. En ook nu brengt hij ons iets geheel nieuws: Essential. Dat doet hij met een smartphone, een besturingssysteem, een slimme speaker en een 360 graden-camera.

De telefoon heet de Essential Phone. Om maar bij de basis te beginnen: het toestel kost 699 dollar, heeft premium specificaties en features, en is in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten te verkrijgen. Het besturingssysteem is Android. Het scherm neemt de gehele voorkant in beslag, zoals we eerder bij de Samsung Galaxy S8 zagen. Maar het scherm loopt ook helemaal door naar boven, met een beetje ruimte voor de camera voorop.

Essential Phone

Dat scherm is al uniek te noemen, maar de telefoon gaat nog veel verder dan dat. Zo is het toestel ook nog eens van titanium en keramiek gemaakt, waardoor het steviger is dan concurrenten. Een harde val is voor de Essential Phone dus geen enkel probleem.

De dual-camera aan de achterkant van het toestel lijkt nog het meeste op die van de Huawei P9 en P10. De tweede lens is namelijk een monochrome sensor, die meer licht kan opnemen dan andere camera’s. De foto’s worden na het maken samengevoegd, wat voor een scherper beeld zorgt en mooiere foto’s in het donker. De camera heeft 13 megapixels.

Nadeel is wel dat er geen koptelefoonaansluiting op de Essential Phone zit. Wel moet er een dongel meegestuurd worden in de doos, weet The Verge. Toch zal dit voor veel mensen een minpunt zijn. De kans bestaat echter wel dat er in de toekomst nog speakers komen die je kunt aansluiten op de magnetische poort.

360 graden-camera en accessoires

Want interessant is dat de accessoires via een magneet aan de telefoon klikken en data draadloos versturen. Een eerste accessoire is een 360 graden-camera die je bovenop de telefoon kunt klikken. Daarnaast komt er ook een oplaaddock. Beide producten klik je op het toestel met metalen pinnen en ze zitten vast. Je loopt daardoor dus niet te klooien met kabeltjes.

De 360 graden-camera zelf is minder dan 35 gram zwaar. Verder heeft het een dual 12 megapixel fisheye-sensor die 360 graden-video’s in 4K en met 30fps kan schieten. Ook zitten er vier microfoons in. De camera moet voor 50 dollar extra verkrijgbaar zijn met de telefoon, of voor 199 dollar als je hem los koopt. Ook dit apparaat is alleen in Amerika te verkrijgen.

Essential Phone met camera

Essential Home

De Essential Home is een geheel nieuwe slimme speaker op de markt, dus een concurrent voor de Google Home en Amazon Echo. Het bedrijf is echter nog een beetje vaag over wat het precies moet worden.

We weten dat het apparaat een ronde “auto-display” heeft, geactiveerd wordt met een vraag, een tik of zelfs een “blik”. Het apparaat is verder zo ontworpen dat het niet indringend is in je huis, al is niet helemaal duidelijk hoe dat dan zit. Verder zitten er de gebruikelijke functies in. Je kunt je muziek besturen, vragen stellen, timers aanzetten en je lichten managen. Essential zegt dit beter te doen dan de concurrentie, maar zegt niet hoe.

Essential Home

Het meeste van de processen vinden lokaal plaats en niet in de cloud. Voordeel daarvan is dat je data in je eigen huis blijft. Wel zo prettig voor je privacy. Verder draait het apparaat op het nieuwe besturingssysteem Ambient OS, maar ook daar zijn nog weinig details over. Het moet je huis “activeren” en moet rekening houden met je voorkeuren, relevante context en diverse bronnen van informatie.

“Met Ambient OS is je huis de computer”, stelt Rubin in een blog. Zo weet het apparaat hoe je huis er uit ziet, wie er in woont en welke services en apparaten relevant zijn voor je huis en de mensen er in. Verder gaat het systeem niet uit van wat je mogelijk nodig hebt, maar het leert van jou. Wel kan het bepaald gedrag voorstellen, maar jij bepaalt wat het doet en wanneer het doet.

Hoeveel de Essential Home gaat kosten en wanneer deze beschikbaar wordt, is nog niet bekend.