Denemarken is eerste land met eigen digitale ambassadeur

Denemarken heeft als eerste land ter wereld een eigen digitale ambassadeur. Hij heet Casper Klynge, die eerder de Deense ambassadeur in Indonesië was. Na de zomer gaat hij naar Silicon Valley om de belangen van zijn land te verdedigen bij grote bedrijven als Apple, Google en Microsoft. Dat schrijft NRC.

Klynge krijgt ook een nieuw team om mee te werken. Een deel daarvan gaat mee naar Californië, de rest blijft achter op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kopenhagen.

De bedoeling is dat de ambassadeur met zijn team Denemarken aantrekkelijker maakt voor belangrijke investeerders. Daarnaast moet hij zorgen dat het land voorop loopt als het gaat om technologische vernieuwing.

Zorgen

Wel blijken er wat zorgen uit het publiek. Zo vroeg iemand via Twitter of dit betekent dat zakeniconen die niet verkozen zijn door kiezers regeringen gaan vervangen. Het antwoord? “Helemaal niet. Het is een toevoeging aan traditionele diplomatie die gewoon erkent dat techbedrijven in 2017 steeds meer de rol van globale actoren vervullen.”