EU gaat zich nog niet bemoeien met Bitcoin

De Europese Unie controleert misschien wel hoe de transacties van virtuele valuta zoals de Bitcoin verlopen, maar Brussel wil zich hier vooralsnog niet mee bemoeien. Op het moment is er simpelweg nog niet genoeg bekend, waardoor de EU zaken zoals witwassen niet goed kan tegengaan. Dat blijkt uit een hoorzitting die op maandag plaatsvond, schrijft Tweakers.

De uitspraak impliceert dat de EU pas actief wil gaan reguleren als er meer over de valuta bekend is. Het gaat hierbij om alle virtuele valuta, al schijnt Bitcoin vooralsnog het grootst te zijn: ongeveer 90 procent van de virtuele valuta is Bitcoin, waarbij het gaat om ongeveer 7 miljard dollar. Heel groot is Bitcoin hierdoor op het moment nog niet, aldus de woordvoerder. Hij noemt het dan ook voornamelijk een ‘hype’.

Vlak na de terroristische aanslagen op Parijs werd een verzoek ingediend om Bitcoin te reguleren. Het virtuele geld werd vermoedelijk gebruikt door de terroristen om centen uit te wisselen, waar de EU op geen manier in verwikkeld kon zijn. Door de Bitcoin te reguleren, zou Europa beter weten wanneer er verdachte transacties plaatsvinden.

Dat gaat echter nog niet gebeuren, weten we nu. Heel gek is het niet: de Bitcoin is op het moment nog zo klein in Europa, dat het gros van de betalingen door slechts twintig bedrijven worden uitgevoerd. Bedrijven die vooral handelen met normaal geld dat hier in wordt gestoken. Volgens de EU reguleren deze bedrijven zichzelf op dit moment nog prima.