Zo wil Amazon alle Google-diensten in Android vervangen

Een Android-telefoon zit meestal vol met ingebakken Google-diensten zoals de Play Store, Google Maps en GMail. Dat is misschien wel anders als je in de toekomst een Amazon-telefoon koopt. De webwinkel wil namelijk zijn eigen diensten diep in Android integreren, met in elk geval één groot gevolg: alle kerndiensten van Google zouden door Amazon-diensten worden vervangen.

Dit betekent dat bijvoorbeeld de Google Play Store voor apps wordt vervangen door de Amazon AppStore, waarin ook Android-apps beschikbaar zijn. Het is een vereiste voor Amazon, als ze hun eigen diensten zo diep in Android willen stoppen. Google wil dit namelijk liever niet, waardoor de officiële kerndiensten als ‘straf’ in Android worden uitgezet.

Hoe en wanneer dit exact zal gebeuren, is overigens nog even onduidelijk. Op dit moment betreft het nog een gerucht afkomstig van The Information, op basis van anonieme bronnen. Het lijkt echter enigszins aannemelijk: Amazon heeft al eens eerder interesse getoond in de telefoonmarkt met de Amazon Fire Phone, die van 2014 tot 2015 verkrijgbaar was. Sindsdien is er echter geen nieuwe telefoon van Amazon op de markt gekomen.

De vraag is overigens wel: krijgen ook wij de Amazon-telefoon? De Fire Phone was niet zomaar in Nederland te krijgen, en was ook nog eens zwaar afhankelijk van diensten specifiek voor Amerika. Amazon biedt hier op dit moment alleen de Kindle ereaders en bijbehorende ebooks aan.