‘EU overweegt Google nog een recordboete voor machtsmisbruik op te leggen’

De Europese Unie wil Google nog een recordboete voor machtsmisbruik opleggen. Dat meldt persbureau Reuters. Vorige week kreeg het techbedrijf al een recordboete van 2,4 miljard euro, omdat Google Shopping-resultaten prominent zichtbaar zijn in zijn zoekresultaten. Daardoor misbruikt Google zijn machtspositie, concludeerde de Europese Commissie.

Ook de nieuwe recordboete van de Europese Commissie draait om machtsmisbruik. Google eiste van smartphonemakers dat zij bepaalde Google-diensten, zoals Google Chrome, zouden voorinstalleren op hun Android-smartphones. Pas dan zouden de smartphones toegang krijgen tot andere apps van Google. De EU ziet dat als machtsmisbruik: concurrerende diensten worden daardoor benadeeld.

Google wordt er ook van beschuldigd dat het smartphonefabrikanten betaalt om alleen Google Search als standaardzoekmachine op hun apparaten te installeren.

Panel

De EU zou van plan zijn om de boete nog dit jaar op te leggen. Voor die tijd wil de Europese Commissie dat een panel van experts de zaak nog eens grondig doorlicht. Daarmee wil de Commissie voorkomen dat er gaten in zijn zaak zitten. Volgens Reuters duurt zo’n onderzoek doorgaans drie tot vier weken. Of dit panel al gestart is met zijn werk, is echter niet bekend.