De Europese Unie wil de internationale politie-organisatie Europol meer praktische mogelijkheden krijgt om encryptie te kraken. Dat schrijft Politico. Het moet voor politiediensten eenvoudiger worden om versleutelde apparaten en communicatie in te zien.
Daarom krijgt Europol negentien extra medewerkers die zich bezighouden met het leesbaar maken van versleutelde data. Ook gaan deze mensen nationale politie-eenheden helpen om toegang te krijgen tot versleutelde apparaten en software.
Europol ziet encryptie als een obstakel voor zijn werk. Het wordt namelijk een stuk lastiger om digitaal bewijs te verzamelen als data versleuteld zijn. Daarmee staat de organisatie op gespannen voet met privacyvoorstanders. Die vinden dat encryptie helpt tegen rondneuzende overheden. Tegelijkertijd omarmen veel techbedrijven dit standpunt door communicatie en data te versleutelen.
Eerder riepen meerdere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, op om achterdeurtjes in encryptie te bouwen. Maar de Europese Commissie is daar geen voorstander van. Dat zei Eurocommissaris van Veiligheid, Julian King, schrijft Politico. Hij wil dit ‘steriele debat’ voorbij zijn en kiest daarom liever voor andere mogelijkheden om encryptie te kraken.
Omzeilen
De Europese Commissie komt daarom met een toolbox die EU-lidstaten moet helpen om versleutelde berichten in te zien. Ook wordt een half miljoen euro vrijgemaakt om politieagenten in Europa te trainen en de capaciteiten van Europol te vergroten. Op die manier hoopt Europa encryptie zonder ingebouwde achterdeurtjes te kunnen omzeilen.