EU wil dat ouders toestemming moeten geven voor aanmaken social media-accounts door tieners

Internetten voor jongeren in Europa kan zomaar eens een stuk lastiger worden. In de EU wordt vandaag vergaderd over een wetsvoorstel voor de bescherming van persoonsgegevens. Onderdeel daarvan is dat bedrijven toestemming moeten gaan vragen aan de ouders van iedereen onder de zestien jaar voordat ze data opslaan.

Het voorstel resulteert er in dat iedereen onder de 16 niet zomaar een social media-account mag aanmaken of een chat-app mag installeren. Helemaal nieuw is dat niet, in zowel de EU als in de VS geldt nu een zelfde soort wet voor kinderen onder de 13. Maar de leeftijd zou dus omhoog moeten.

In de praktijk is een dergelijke maatregel natuurlijk makkelijk te omzeilen, zeker voor jongeren. Door simpelweg te liegen over je leeftijd kun je gewoon een account aanmaken zonder dat je ouders toestemming hoeven te geven.

Bedrijven als Facebook en Google zijn -niet geheel onlogisch- kritisch. Zij zeggen dat de wet er door in Brussel te snel doorheen wordt gedrukt en dat er niet eens is overlegd met organisaties die opkomen voor de rechten van kinderen. Die organisaties zijn namelijk ook kritisch, zo schrijft de Daily Mail.

Vandaag wordt het voorstel behandeld. Als het wordt goedgekeurd staat in principe niets de invoering meer in de weg.