Europees Hof van Justitie verbiedt laag BTW-tarief op e-books

Europese landen mogen niet langer het lage BTW-tarief hanteren op e-books, dat is de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Volgens het Hof vallen de e-books niet onder de regels die gelden op papieren boeken.

Zowel Frankrijk als Luxemburg verlaagden het BTW-tarief op e-books van 15 procent naar respectievelijk 5,5 en 3 procent. Reden voor de Europese Commissie om een rechtszaak aan te spannen tegen de landen. De zaak diende vandaag en het oordeel is duidelijk.

E-books vallen volgens het Europese Hof onder de regels van elektronische diensten, aangezien er geen fysiek product wordt overhandigd. Hierdoor mogen e-books niet dezelfde regels hanteren als papieren boeken, waarbij wel fysieke exemplaren worden verkocht. Het lage BTW-tarief (6% in Nederland) geldt dus alleen voor fysieke boeken en kranten en voor de digitale varianten geldt het hoge BTW-tarief (21% in Nederland), zo stelt het Hof.

Naast het feit dat beide landen de regels hebben overtreden, bleek dat Luxemburg nog ernstiger in de fout ging. Het BTW-tarief van 3 procent dat Luxemburg hanteert, ligt onder het Europees vastgestelde tarief van minimaal 5 procent.