De Europese Commissie heeft besloten om geen nieuwe bewaarplicht in te voeren, dat heeft Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos gezegd, zo meldt Reuters. Volgens de Eurocommissaris van binnenlandse zaken mogen de lidstaten zelf bepalen of ze de bewaarplicht instellen, maar zal dit niet worden verplicht.
In april 2014 oordeelde het Europese Hof van Justitie al dat een dergelijke Europese bewaarplicht niet rechtsgeldig was. Volgens het Hof was een dergelijke bewaarplicht in strijd met de privacy van personen, aangezien zij door de wet onder surveillance zouden staan.
Eerder deze week besloot de rechtbank van Den Haag de Nederlandse bewaarplicht in te trekken. Volgens de rechter schendt de bewaarplicht het grondrecht van privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Nederlandse internet- en telecomaanbieders hoeven daarom niet langer gegevens over het internet- en telefoongebruik te bewaren. Onder de gegevens bevinden zich onder andere locatiegegevens, gebelde nummers en gebruikte ip-adressen.
De bewaarplicht werd in het leven geroepen om criminele activiteiten op te sporen. Sinds de komst van internet wordt steeds meer informatie gedeeld omtrent terroristische aanslagen via het web. Door deze gegevens te bewaren en te analyseren kunnen veiligheidsdiensten sneller optreden, maar de keerzijde is dat de privacy van ‘gewone’ burgers in het geding komt.