Europese Commissie trekt voorstel voor afschaffen van roaming toch weer in

Even leek het er op dat er een einde kwam aan de jarenlange soap over het afschaffen van roamingtarieven. Begin deze week was er een formeel voorstel met de details rond het afschaffen van roamingtarieven in de EU vanaf 15 juni 2017. Daarin stonden details over wat de fair use policy wordt genoemd: een maximum aan het gratis gebruik van je abonnement over de grens.

De EU wil voorkomen dat mensen een goedkoop abonnement afsluiten in het buitenland en vervolgens het hele jaar gaan roamen. Dat is op zich logisch. En dus had de Europese Commissie voorgesteld om het gebruik te maximaliseren tot 90 dagen. Daarnaast zou er een aaneengesloten periode van maximaal 30 dagen gaan gelden. Ben je dus langer dan een maand achter elkaar in het buitenland, dan heeft een provider de mogelijkheid om extra kosten in rekening brengen. Datzelfde geldt als je in een jaar in totaal meer dan 90 dagen in het buitenland bent.

Consumentenorganisaties in Europa zijn niet blij met het maximum van 90 dagen, providers vinden het juist weer te lang. Het resultaat: het voorstel is weer van tafel en er wordt gewerkt aan een nieuwe versie. Dat heeft President Juncker van de Europese Commissie besloten op basis van de kritiek die er deze week kwam, schrijft de Commissie. Dit is niet zo vreemd als het klinkt, het voorstel was bewust naar buiten gebracht om te kijken welke reacties het teweeg bracht.

Het is onduidelijk wanneer er een nieuw voorstel komt en welke aanpassingen er worden gedaan. De ingangsdatum van 15 juni 2017 zal in ieder geval overeind blijven. Tenminste, dat is de bedoeling…