Europese Unie wil bitcoins harder aanpakken na terroristische aanslagen in Parijs

De Europese Unie wil de controle op virtuele munteenheden als bitcoin en andere pre-paid betalingsmogelijkheden harder aan gaan pakken. Aanstaande vrijdag komen de ministers van justitie en binnenlandse zaken van de Europese landen bij elkaar voor spoedoverleg. Deze is ingelast na de aanslagen in Parijs waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen.

Aangezien bitcoins en andere pre-paid betalingsmiddelen grotendeels anoniem te gebruiken zijn, wil de EU een strenger toezicht op dit soort betalingsmiddelen. Dat meldt Reuters op basis van documenten van de Europese Unie die uitgelekt zijn.

In de documenten komt naar voren dat de ministers uit de verschillende lidstaten van de Europese Unie van plan zijn om het toezicht op de virtuele munteenheid te vergroten, door de Europese Commissie aan te raden met nieuwe regels te komen. De Europese Commissie moet “het toezicht op de niet door banken gereguleerde betalingsmogelijkheden aan scherpen, onder andere elektronische en anonieme betalingssystemen en virtuele munteenheden, en de transacties in goud, waardevolle metalen en pre-paid-kaarten.”

Bitcoin is momenteel de meest populaire virtuele munteenheid, maar desondanks blijft de waarde van de munt erg schommelen. De munt komt vaak in het nieuws in verband met illegale activiteiten, zo werd de munt gebruik op onder andere The Silk Road, een anonieme website waar men voor wapens, drugs en huurmoordenaars kon betalen.

Recent besloot het Europese Hof dat de handel in bitcoin belastingvrij moet zijn: zo kunnen webwinkels de munteenheid accepteren zonder dat ze dubbele belasting hoeven te betalen.