Facebook loog tegen adverteerde over gemiddelde kijktijd van video’s

Facebook heeft adverteerders twee jaar lang onjuist geïnformeerd over de gemiddelde kijktijd van video’s. Dat schrijft The Wall Street Journal. Het sociale netwerk maakte de fout een aantal weken geleden aan zijn adverteerders bekend.

De gemiddelde kijktijd van video’s werd fout berekend omdat alleen video’s in de berekening werden meegenomen die minimaal drie seconden waren bekeken. The Wall Street Journal schrijft dat Facebook een advertentiebedrijf heeft laten weten dat de gemiddelde kijktijd waarschijnlijk met zestig tot tachtig procent hoger is geschat.

Door de foute berekening zijn adverteerders onjuist geïnformeerd over de invloed die gekochte advertenties hebben. Zij maken hun beslissing op basis van verschillende factoren, bijvoorbeeld het aantal mensen dat ze bereiken of hoeveel geld ze ermee terugverdienen. Door de foute cijfers kunnen andere bedrijven die video-advertenties aanbieden ook inkomsten zijn misgelopen.

Facebook zegt tegen zijn adverteerders dat de gebruikte berekening is aangepast. Bij de nieuwe berekening worden ook video’s die niet langer dan drie seconden worden bekeken meegenomen. Een getroffen advertentie-inkoper zegt in The Wall Street Journal dat Facebook zijn verantwoordelijkheid moet nemen en de berekeningen moet laten controleren door een derde partij.