Facebook-baas Mark Zuckerberg laat van zich horen tijdens ophef om datamisbruik

Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft van zich laten horen over het misbruik van gebruikersdata door Cambridge Analytica. Op zijn eigen sociale medium zei hij dat hij verantwoordelijk is voor alles wat er is gebeurd.

Facebook ligt op het moment onder vuur, doordat Cambridge Analytica data van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers misbruikte. Het Britse bedrijf zou de informatie hebben gebruikt om kiezersprofielen op te stellen voor de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

“We hebben de verantwoordelijkheid om jullie data te beschermen, en als we dat niet kunnen doen, dan verdienen we het niet om jullie iets aan te bieden”, aldus Zuckerberg. “Ik heb geprobeerd te begrijpen wat er precies is gebeurd en hoe ik er voor kan zorgen dat dit niet nog een keer gebeurd.”

“Het goede nieuws is dat de meest belangrijke acties om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurd, we al jaren geleden hebben ondernomen. Maar we hebben ook fouten gemaakt. Er is nog meer te doen en wij moeten dat gaan doen”, aldus de topman. “Ik ben Facebook begonnen en aan het eind van de dag ben ik verantwoordelijk voor wat er gebeurd op ons platform.”

Maatregelen

De topman zegt dan ook stappen te ondernemen om dit soort datalekken in de toekomst te voorkomen. Zo worden alle apps die toegang hadden tot grote hoeveelheden informatie onderzocht. Stemt een ontwikkelaar niet in met de grondige check, dan wordt diegene verbannen van de platformen van Facebook.

Daarnaast wordt het moeilijker om toegang te krijgen tot gegevens, om andere vormen van misbruik te voorkomen. “We blokkeren bijvoorbeeld de toegang tot je data als je een app in drie maanden tijd niet hebt gebruikt”, aldus Zuckerberg. Ontwikkelaars kunnen er dan niet meer bij.

Ook wordt er minder data aan een app gegevens als je inlogt. Alleen je naam, profielfoto en e-mailadres worden dan doorgegeven. Wil een ontwikkelaar meer data van gebruikers, dan moeten ze niet alleen jouw goedkeuring krijgen, maar “ook een contract tekenen”.

Tot slot gaat Facebook zijn privacybeleid beter zichtbaar maken in de nieuwsfeed. Bovenaan je feed komt een tool, met daarin de apps die je gebruikt hebt. Ook staat hier een eenvoudige manier in om de toestemming om je data te gebruiken te verwijderen. Die tool bestond al in je privacy-instellingen, maar wordt nu dus prominenter zichtbaar op het sociale medium.