‘Facebook bereid om honderden miljoenen dollars te betalen aan platenlabels’

Facebook is bereid om honderden miljoenen dollars te betalen aan platenlabels, zodat gebruikers van het sociale netwerk muziek in video’s mogen gebruiken. Facebook wil met het voorgestelde bedrag muziekbedrijven tijdelijk tegemoetkomen, zeggen ingewijden tegenover Bloomberg.

Het sociale medium heeft geen licenties op muziek. Daarom moeten video’s verwijderd worden als er nummers van platenlabels in verwerkt zitten. Het bedrijf zou inmiddels al maanden aan het overleggen zijn met muzieklabels om een oplossing te vinden.

Software

Facebook zou onder meer beloofd hebben om een systeem te maken dat gebruikte muziek identificeert. Daardoor zou er automatisch licentiegeld uitbetaald kunnen worden door het sociale medium voor de muziek. Natuurlijk kunnen video’s dan ook offline gehaald worden, mocht er ongeautoriseerde muziek worden gebruikt.

De bronnen stellen dat het twee jaar duurt om de identificatiesoftware te ontwikkelen. Tot de software klaar is zou het bedrijf  ervoor willen zorgen dat gebruikers muziek in video’s mogen gebruiken. Om die reden willen ze nu alvast honderden miljoenen dollars aan de labels betalen.

Door te betalen, worden de video’s mogelijk niet meer offline gehaald wegens licentieproblemen. Bovendien blijven de gebruikers dan buiten schot van mogelijke juridische acties van de platenlabels.