Facebook biedt met nieuwe app opnieuw beloning in ruil voor delen gebruikersdata

Facebook

Facebook verzamelt graag veel data over zijn gebruikers, bijvoorbeeld voor marktonderzoek. En het bedrijf wil best betalen voor die data. Een paar maanden geleden lanceerde het daartoe de app Study, en nu volgt weer een app: Viewpoints.

De nieuwe app geeft je beloningen voor bijvoorbeeld het invullen van enquêtes en het testen van diensten voordat ze gelanceerd worden, schrijft TechCrunch. Zo’n enquête kan vijftien minuten duren en je punten opleveren. 1.000 punten staat gelijk aan 5 dollar, die je krijgt via PayPal.

De app is vooralsnog alleen beschikbaar voor Amerikanen van 18 jaar en ouder. De app is in Nederland dus niet te gebruiken.

Study en VPN-app

Viewpoints staat niet op zichzelf. Facebook lanceerde in juni een app die ook voor marktonderzoek gebruikt wordt: Study. Met Study monitort Facebook hoe je je telefoon gebruikt, in ruil voor geld. Study houdt bijvoorbeeld bij welke apps er op je telefoon staan en hoe vaak je die gebruikt.

Maar dergelijke apps van Facebook zijn niet onomstreden. In januari dit jaar werd een vergelijkbare app van het bedrijf nog door Apple offline gehaald. Dat was Facebook Research, een app voor tieners die tegen het beleid van Apple in een speciaal certificaat gebruikte om diepere toegang te krijgen tot de telefoon.

Bovendien heeft Facebook de afgelopen jaren behoorlijk wat privacyschandalen gehad. De vraag is dus of er wel genoeg mensen zijn die hun gegevens nog aan Facebook willen afstaan in ruil voor een kleine beloning.

Foto: Shutterstock.com