Facebook deelde gebruikersdata met onder meer Huawei

Facebook

Eerder deze week werd bekend dat Facebook gebruikersdata deelde met 60 bedrijven. Het sociale medium heeft nu erkend dat het die data deelde met Chinese telefoonbedrijven, waaronder Huawei. Huawei wordt er echter van verdacht voor de Chinese overheid te spioneren. Dat meldt Trouw.

Facebook zou 10 jaar geleden een deal hebben gesloten met fabrikanten van smartphones, waaronder Apple, BlackBerry, Amazon, Microsoft en Samsung. Door de deal moest het sociale medium op alle smartphones kunnen draaien. Maar in die tijd maakte het sociale netwerk nog geen eigen apps voor besturingssystemen als Android en Apple. Die apps werden door de fabrikanten ontwikkeld.

Om de apps te ontwikkelen, kregen de fabrikanten speciale toegang van het sociale medium. Maar daardoor konden de bedrijven ook bij data van de vrienden van gebruikers. Die vrienden hadden daar echter geen toestemming voor gegeven. En in sommige gevallen kregen de bedrijven zelfs toegang tot informatie van gebruikers die dachten dat ze alle vormen van datadeling uit hadden geschakeld.

Huawei

Onder die fabrikanten zaten ook vier Chinese bedrijven, waaronder dus Huawei. Deze telefoonmaker is de op twee na grootste in de wereld, maar wordt sinds 2012 ook gezien als een gevaar voor de Amerikaanse staatsveiligheid.

Er zijn zorgen om de nauwe banden tussen Huawei en de Chinese overheid. De overheid vermoedt bovendien dat de data van gebruikers van de telefoons van Huawei bij de Chinese overheid terecht kunnen komen. Om die reden zijn Amerikaanse senatoren verontrust over het delen van data van Facebook-gebruikers met Huawei..

Ondertussen wist het sociale medium wel dat Huawei verdacht wordt van spionage. Hier zaten echter geen consequenties aan, ondanks dat er intern discussies over bestonden. De andere Chinese bedrijven die de speciale toegang hadden, waren Lenovo, Oppo en TCL.

Stoppen

Volgens Facebook zelf zijn de gegevens die met de speciale toegang bemachtigd konden worden, nooit op de servers van de fabrikanten terecht gekomen. Het is echter niet te controleren of dat klopt.

Daarnaast zegt het sociale medium nu dat de overeenkomsten niet meer nodig zijn. Het bedrijf maakt immers zelf apps voor de smartphones. Inmiddels zijn 30 van de 60 contracten opgezegd. Binnen een week stopt het medium ook met het delen van data met Huawei.