‘Google krijgt volgende maand opnieuw megaboete van EU’

Naar verwachting krijgt Google volgende maand opnieuw een hoge boete van de Europese Commissie. Reden is dat het bedrijf zijn eigen diensten en apps voor zou trekken op Android. Ook zou het fabrikanten van smartphones te veel dwingen om apps van de internetgigant te gebruiken. Dat meldt de Financial Times op basis van ingewijden.

De nieuwe boete zou maximaal 11 miljard dollar worden, 10 procent van de totale omzet van moederbedrijf Alphabet.

Vorig jaar kreeg het bedrijf ook al een boete van 2,4 miljard euro, omdat het de eigen prijsvergelijkingssite Shopping voortrekt. De Commissie stelde verder dat mensen die hebben geleden onder het machtsmisbruik, recht hebben op een vergoeding.

Nieuwe beschuldiging

De nieuwe beschuldiging richt zich dus op Android en de diensten en apps van Google. Margrethe Vestager, Eurocommissaris van Mededinging wil dat fabrikanten zelf kunnen bepalen welke apps ze op hun telefoons plaatsen. Daarnaast moet de internetgigant een einde maken aan misbruik van de machtspositie.

Het bedrijfsmodel van Google is echter voor een groot deel afhankelijk van Android. De beschuldiging is daardoor ingrijpend. Op dit moment verdient het bedrijf tientallen miljarden euro’s aan het besturingssysteem, onder meer met het verkopen van diensten en het tonen van advertenties.