Facebook doet nieuwe poging om internet aan te bieden in India

De teller bij Facebook staat op 1,94 miljard gebruikers. Meer dan een kwart van de wereldbevolking gebruikt het sociale netwerk nu, maar het bedrijf wil blijven groeien. Het wil dat gebruikers nog meer tijd op Facebook door brengen en dat nog meer mensen de dienst gaan gebruiken. Grote winst is er op dat vlak te halen in landen als India, waar nog steeds veel mensen slechte internettoegang hebben.

Met Internet.org probeert Facebook internet te brengen naar mensen die nu nog geen toegang hebben. Free Basics, gratis mobiel internet met slechts een beperkt aantal diensten die je kunt gebruiken, mislukte echter. Niet omdat mensen het niet wilde gebruiken, maar omdat er een stokje voor wordt gestoken omdat gebruikers slechts gebruiken konden maken van Facebook en diensten van aangesloten partners. Dat was in strijd met de netneutraliteit.

Je zou denken dat Facebook India daarom even links laat liggen, maar niks is minder waar. Samen met Indiase providers en honderden lokale ondernemers lanceert het internetbedrijf Express WiFi. Deze dienst is niet gratis overigens, maar geeft inwoners van India wel de mogelijkheid om goedkoop internet te gebruiken.

20.000 hotspots

In eerste instantie bestaat Express WiFi uit 700 hotspots in vier staten, maar de komende maanden moet het netwerk snel groeien. Het doel is om in no-time 20.000 hotspots aan te bieden. Allemaal met snel internet waarmee je zelfs video kunt streamen. Er komen kleine bundels die een paar cent kosten, maar ook grote dagbundels die omgerekend een paar euro kosten.

Facebook wil Express WiFi in allerlei opkomende economieën uitrollen. In Kenia is het netwerk zelfs al operationeel en in Indonesië, Nigeria en Tanzania wordt het getest. India is echter het belangrijkste land tot nu toe. Niet alleen vanwege de eerdere tegenslag met Free Basics, maar vooral omdat 9 procent van alle Facebook-gebruikers in India woont.