Facebook en Apple betalen voor invriezen van eicellen

Facebook en Apple betalen het invriezen van eicellen van vrouwelijke medewerkers zodat zij zich vol op hun carrière kunnen richten. Met het uitstellen van het krijgen van kinderen hopen de bedrijven talentvolle vrouwen langer aan zich te binden.

Intussen hebben de eerste werknemers van Facebook hun eicellen al laten invriezen, terwijl Apple de procedure vanaf 2015 wil gaan aanbieden. Het laten invriezen van eicellen is een prijzige ondernememing. In de Verenigde Staten komen de kosten op bijna 8000 euro per keer. Daarnaast moet er jaarlijks fors betaald worden voor de opslag.

Vooralsnog bieden beide bedrijven het ‘invriezen op kosten van de zaak’ alleen aan in de Verenigde Staten. Beide bedrijven benadrukken dat ze met de actie vrouwelijk talent de ruimte willen geven om zich te ontwikkelen in een branche die vooral gedomineerd wordt door mannen. Oprichter van kennisplatform Eggsurance, Brigitte Adams, laat in gesprek met NBC weten de actie te zien als uiterst vooruitstrevend.

Het aanbod van Facebook en Apple leidt tot veel discussies. Voor beide bedrijven voelt het echter als een uitbreiding van het voordelenpakket dat ze al bieden. Zo leveren zowel Apple als Facebook een bijdragen voor adoptiekosten, terwijl het sociale netwerk zijn Amerikaanse personeelsleden zelfs een bonus van 3000 euro betaald bij hun eerste ouderschap.