Video op Facebook is booming. Sinds Facebook vorig jaar de automatisch afspelende video introduceerde blijkt dat zowel gebruikers, als Facebooks algoritme dol zijn op video. In een jaar tijd is Facebook plots een geduchte concurrent geworden voor YouTube. En dat bracht één groot probleem met zich mee: gebruikers uploaden “gejatte content”; video’s waar ze de rechten niet voor hebben. Facebook gaat dat na veel kritiek nu aanpakken.
Het is niet zo dat Facebook helemaal niets deed tegen illegale video’s, maar het systeem dat auteursrechtinbreuken automatisch zou moeten herkennen werkte tot nu niet goed genoeg. Dus is Facebook momenteel druk bezig met het testen van een uitgebreider systeem, zo schrijft het bedrijf in een blogpost. Het bedrijf komt met een matching tool, die de makers van de originele content laat zien waar kopieën van hun video’s worden gebruikt en vervolgens kunnen de makers die content laten verwijderen. Het wordt nu met een aantal partijen getest.
Het systeem lijkt een beetje op hoe YouTube te werk gaat. Alleen heeft die videodienst al jaren een heel slim systeem staan waarbij rechthebbende geld kunnen verdienen aan de illegale kopieën die van hun content zijn ge-uploaded.
Bij dat systeem, Content ID, uploaden de rechthebbenden al hun materiaal naar de server van YouTube en vervolgens gaat de dienst razendsnel op zoek naar kopieën. Tot zover werkt het systeem Facebook ongeveer hetzelfde als dat van YouTube. Maar naast de optie om een illegale video vervolgens te laten verwijderen, kunnen de rechthebbenden ook aangeven dat er advertenties bij de video moeten komen waarvan een deel van de opkomst naar de rechthebbende gaat.
En zover is Facebook nog niet. Het is überhaupt nog niet mogelijk om geld te verdienen aan video’s die op Facebook worden gezet. Ook op dat vlak loopt Facebook nog flink achter op YouTube.