‘Facebook brengt tijdens F8 in april eigen hardware op de markt’

Facebook opende in april vorig jaar een aparte afdeling die zich helemaal richt op het ontwikkelen van hardware: Building 8. Natuurlijk vroeg ik me direct af wat ze daar precies maken en wanneer we de eerste resultaten konden zien. Anonieme bronnen zeggen nu tegenover Business Insider dat we er niet lang op hoeven te wachten. Volgens hen zien we de eerste hardware van Facebook tijdens ontwikkelaarsconferentie F8 in april dit jaar.

Dus wat bouwen de werknemers van Facebook dan precies? Als we de bronnen moeten geloven wordt er onder meer gewerkt aan een technologie die je hersenen kan scannen. Het idee daarvan is dat je gedachten ‘gelezen’ worden, waardoor je protheses en gadgets kunt aansturen door er aan te denken. Erg sci-fi, maar heel tof als het werkelijkheid wordt. Tegelijkertijd zal het bij veel mensen ook voor de nodige angst zorgen.

Ook zijn er hints over een drone die in Building 8 gemaakt zou worden. Of dit samenhangt met het al bestaande internetdrone-project van de social-media-gigant is niet helemaal duidelijk. Met dat project wil Facebook internet naar afgelegen gebieden en ontwikkelingslanden brengen.

Facebook Aquila

AR en medisch apparaat

Maar er zijn ook wat projecten waar we nog weinig tot niets over gehoord hebben. Zo zou er gewerkt worden aan headset voor augmented reality. Gene Munster, partner bij Loup Ventures dat AR- en VR-bedrijven volgt, stelt dat Facebook minimaal 20 miljoen versies per jaar verkopen om als succesvol te worden beschouwd. Natuurlijk heeft het internetbedrijf al een VR-bril, namelijk de Oculus Rift.

De baas van Building 8, Regina Dugan die eerder bij Google werkte, heeft mogelijk zelfs al een hint gegeven over de AR-headset. Ze schreef onlangs twee berichten waarin ze het onvermogen om mensen echt te verbinden met anderen die ver weg zijn afkeurde. Ze zei optimistisch te zijn dat de vooruitgang in hardware dat probleem kan helpen oplossen. Augmented reality is bijvoorbeeld zo’n oplossing, dus misschien dat Facebook er inderdaad aan werkt.

Een ander project richt zich op medische apparaten. Een cardioloog van Stanford zegt meer te weten over de eerste ontwikkelingen van een dergelijk product. We hebben helaas nog geen informatie over hoe dat er precies uit moet gaan zien of wat het apparaat eigenlijk is. Maar aangezien een cardioloog er meer van zegt te weten, gok ik dat het om een mogelijk hulpmiddel bij hart- en vaatziekten gaat.

Klopt het?

Facebook zelf heeft nog helemaal niets bevestigd en wil ook niet reageren op de berichtgeving van Business Insider. Het is dus nog maar de vraag of we inderdaad dit soort producten gaan zien tijdens F8.

Het kan zijn dat (een deel) niet blijkt te kloppen, maar het komt ook regelmatig voor dat teams hun deadlines missen of projecten schrappen. Maar mocht het allemaal waar zijn en lukken, dan lijkt Facebook een echt hardwarebedrijf te worden dat zich niet alleen op VR richt.