Zien: Sensoren brengen een basketbalwestrijd in realtime in kaart

Hoe tof is het dat technologie de laatste jaren razendsnel zijn weg vindt naar de sportwereld? Ik ben in ieder geval fan. En dat genot blijft alleen maar groeien: startup ShotTracker gaat namelijk 31 basketbalwedstrijden van de NAIA D1 Men’s National Championship in Kansas realtime in kaart brengen. Dit schrijft TechCrunch.

Daarmee is het de eerste keer dat je de statistieken tijdens een wedstrijd volledig geautomatiseerd realtime kunt bekijken. Dat doet de startup aan de hand van diverse sensoren. Elke speler heeft een kleine sensor aan zijn schoenveter hangen, er zit een sensor in de basketbal en rondom het veld zitten ook diverse sensoren. Die laatste tracken de locatie van de sensoren in de bal en aan de schoenveters van de speler.

Realtime

Op deze manier is het dus mogelijk om de locatie van alle tien de spelers en de bal realtime te volgen, ongeacht hun plek op het veld. En dat levert wat toffe dingen op. Zo kun je via de app in drie dimensies zien hoe de spelers en de bal over het veld bewegen, maar je krijgt dus ook realtime statistieken. Je ziet bijvoorbeeld pogingen tot schoten, assists en grafieken over het aantal schoten.

De coaches en de teams kunnen alle gegevens realtime bekijken tijdens de wedstrijden deze week. Maar ook iedereen in het publiek heeft er toegang toe via de app van ShotTracker. Nu kon je diverse statistieken eerder ook wel zien, maar die moesten handmatig verzameld worden door mensen die de wedstrijd keken. Teams met lagere budgetten konden ze dus niet zien en ze waren zeker niet realtime.

In 3D op het veld

Wat de ervaring helemaal zou afmaken, is als je ook nog eens in 3D op het veld kon staan en alles kon zien vanuit het oogpunt van de speler. FOX Sports heeft een dergelijk programma gemaakt, genaamd Be The Player. In februari kon je de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV vanuit iedere hoek bekijken, maar dan virtueel.

Intel doet ook zoiets, maar dat met echte camerabeelden. Deze indrukwekkende techniek heet Intel 360 Replay Technology en wordt inmiddels in de VS al bij allerlei sporten gebruikt. Deze techniek richt zich echter op het beeld, terwijl ShotTracker zich focust op statistieken en visualisaties.