Facebook kan voorspellen hoe lang een relatie stand gaat houden

Op Facebook is voor wetenschappers veel fascinerende data te vinden. Dit levert vaak interessante conclusies op. Wist jij bijvoorbeeld dat het mogelijk is om met data van Facebook te voorspellen of een romantische relatie stand zal houden of niet?

Door meer dan een miljoen Facebookprofielen te bekijken hebben Jon Kleinberg, wetenschapper informatica op Cornell, en Lars Backstrom, ontwikkelaar bij Facebook, een verband ontdekt tussen de hoeveelheid sociale connecties die gedeeld worden met de persoon waar ze een relatie mee hebben en de sterkte van deze relatie.

In plaats van alleen te kijken hoeveel gedeelde vrienden een stel heeft, is deze studie net wat verder gegaan. Kleinberg en Backstrom hebben namelijk gekeken naar het gehele netwerk van de vriendencirkel. De onderzoekers hebben geanalyseerd hoeveel overlap er plaats vindt tussen de vriendengroepen van beide personen in de relatie. Dit wordt ook wel dispersie genoemd. Hoe hoger de dispersie, hoe vaker iemand terug komt in een vriendencirkel in verschillende plaatsen.

facebook-4

In de verschillende stappen van een relatie zijn verschillende interessante dingen te zien. Zo wordt een profiel vaker bekeken als de relatie net begint. De dispersie wordt hoger als mensen getrouwd zijn. De overlap in hun netwerken wordt dan ook steeds groter. Hoe langer twee mensen een relatie hebben, hoe meer ze op elkaar gaan lijken op Facebook.

Dus stel dat je al een half jaar bij elkaar bent, maar de dispersie is nog steeds erg laag, dan is de kans dat een relatie standhoudt niet erg groot, helaas.

Voor het volledige onderzoek en alle gebruikte algoritmes, klik hier.