ShotSpotter helpt politie met geluidsgolven bij het detecteren van vuurwapengebruik

Het ShotSpotter systeem helpt de Amerikaanse politie al sinds 2006 met het in kaart brengen van vuurwapengebruik in steden via geluidsgolven. Al meer dan 39.000 schoten werden er geregistreerd door het systeem. In Washington.

Volgens recent onderzoek van de Washington Post heeft het ShotSpotter systeem in de afgelopen 8 jaar dus bijna 40.000 pistoolschoten geregistreerd, gemeten door zo’n 300 akoestische sensoren die in de stad zijn geplaatst.

Het aantal gemeten incidenten met een vuurwapen is bijna het dubbele van het aantal incidenten dat daadwerkelijk werd gemeld bij de politie. De ShotSpotter helpt de dienders dus met het in kaart brengen van de daadwerkelijke incidenten en kan hier op inspelen.

Sinds dat het systeem in 2006 in gebruik werd genomen neemt het aantal incidenten elk jaar stevig af. In een interactieve visualisatie laat de politie van Washington in samenwerking met de Post zien waar de meeste schoten zijn waargenomen.

shotspotter_graph_map

Helemaal perfect is het systeem niet: het reageert ook op vuurwerk, lekke autobanden of laag overvliegende helicopters. Die geluiden kunnen echter in de analyse weer makkelijk worden gefilterd.

Geen camera gebruik, maar akoestische sensoren dus. Interessant alternatief voor CCTV?