‘Discriminatie van specifieke groepen wordt door Facebook toegestaan’

Facebook zou onderscheid maken tussen discriminerende berichten over bepaalde bevolkingsgroepen, blijkt uit gelekte documenten van Facebook die in handen zijn van ProPublica. Het bedrijf zou bijvoorbeeld haatberichten over witte mannen wel verwijderen, maar die over zwarte kinderen niet.

In de documenten beschrijft Facebook hoe het bij moderatie van berichten kijkt naar bepaalde subgroepen. Haatberichten over specifiekere groepen zouden worden toegestaan. Discriminerend praten over geradicaliseerde moslims mag bijvoorbeeld wel, maar niet over moslims in het algemeen.

Bescherming groepen

Een aantal specifieke groepen zouden ook beschermd worden. Zo is er een quizvraag voor nieuw personeel opgedoken waaruit blijkt dat witte mannen niet gediscrimineerd mogen worden. Die groep zou te groot zijn om te vallen onder een subgroep. Vrouwelijke automobilisten en zwarte kinderen worden echter niet op die manier beschermd.

Er zou ook een geheime lijst zijn met haatgroepen die niet op de site toegestaan zijn. Wie daar precies op staan, is niet bekend. Wel weten we dat gebruikers niet mogen zeggen dat iemand naar een concentratiekamp gestuurd moet worden. Maar dat Nazi’s er heen moeten, mag je wel zeggen. Zij zijn namelijk deel van een haatgroep.