Chill: Apple Music komt met eerste gepersonaliseerde playlist

Apple Music

Apple begint deze week met het uitrollen van een dienst die Spotify al jaren heeft: de persoonlijke playlist. Deze playlist wordt samengesteld uit muziek die een team van editors heeft gekozen en een algoritme dat uitzoekt wat jouw muzieksmaak is. De eerste lijst heet “Chill” en bestaat rustgevende muziek, meldt TechCrunch.

Een kleine groep gebruikers kreeg de nieuwe playlist, die onder “For You” komt te staan, gisteravond al. Iedere zondag komt er een nieuwe lijst voor de gebruikers die lid worden van de testgroep. Gedurende de zomer wordt deze verder uitgerold en wordt de groep groter.

Zoals gezegd wordt er eerst door mensen gekeken welke muziek in de lijst mag komen. Daarna wordt er met het App Music-algoritme besloten welke muziek er bij jou past. Theoretisch gezien kom je dan muziek tegen die je niet kent, maar wel leuk vindt.

Smaken verschillen

Dit is echter lastig, want het thema van de eerste lijst is rustgevende muziek. Maar misschien vindt ik een hardrock-nummer wel erg rustgevend, terwijl een ander liever voor een ballad gaat.

Om die reden kijkt de playlist ook naar de muziek en genres die jij leuk vindt en pakt het daar de meest rustgevende nummers uit. Zoek je opeens naar andere genres gedurende een langere periode, dan komt die muziek er op een gegeven moment ook in.