Facebook lanceert M: personal assistant à la Siri en Google Now

Cortana, Siri en Google Now zijn de grote namen als we het hebben over digitale personal assistants, maar vanaf vandaag gaat ook Facebook fanatiek aan de slag om jou te helpen. Facebook M is vanaf vandaag namelijk te benaderen vanuit Messenger.

Althans, als je een van de honderden gelukkigen bent die is uitgekozen om M te testen, meldt Facebook’s David Marcus op zijn eigen pagina. Het systeem is nu al in staat om allerlei taken van je over te nemen, dus met een druk op te knop laaat je cadeau’s bestellen of krijg je suggesties voor een weekendje weg. Het is dan ook meer dan een standaard assistent, want M maakt niet alleen gebruik van kunstmatige intelligentie. Er zitten ook echte mensen achter de knoppen.

Facebook M werkt als volgt: binnen de Messenger-app druk je op de M-toets, alsof je een normaal bericht wilt versturen. Vervolgens stuur je je vraag door en probeert M er indien nodig met vervolgvragen achter te komen wat je precies bedoelt. Het is hierbij voor de gebruiker niet te zien of de vraag door een computer wordt behandeld of dat er een menselijke medewerker aan te pas is gekomen.

Het is interessant om te zien of Facebook M slim genoeg is om de bekende personal assistants van de troon te stoten. Siri, Google Now en Cortana zijn namelijk verregaand geïntegreerd in de besturingssystemen van Apple, Google en Microsoft, terwijl je de Messenger-app zelf zult moeten downloaden. Dat zet het bedrijf van Mark Zuckerberg automatisch op een achterstand die mogelijk maar moeilijk te overbruggen is. Daarnaast zal Facebook in elk land medewerkers moeten inzetten, wil het ervoor zorgen dat de menselijke operators overal ter wereld ingezet kunnen worden. Het zal vermoedelijk zeker in kleinere landen als Nederland nog wel even duren voor het zover is.