TU Eindhoven wil wifi duizend keer sneller maken

Als het aan TU Eindhoven ligt maken we in 2020 gebruik van wifi met een snelheid van 1 TB per seconde. De universiteit heeft een nieuwe afdeling opgericht, waar onderzoek wordt gedaan naar snellere wifi en goedkopere sensoren, die geen gebruik maken van bedrading.

De universiteit heeft ook nieuwe laboratoria laten bouwen. In de toekomst zullen hier meer onderzoeken gedaan worden, maar op dit moment richt de universiteit zich op drie grote onderzoeksprogramma’s. Het ontwikkelen van wifi met een snelheid van 1 TB per seconde is een van die onderzoeken. Volgens de universiteit zullen er in de toekomst steeds meer apparaten draadloos met elkaar verbonden zijn. Een sneller netwerk zal daarom goed van pas komen.

Ook wordt er gewerkt aan draadloze sensoren, die geen traditionele stroombron meer nodig hebben. Deze sensoren halen hun energie namelijk uit de radiogolven van je draadloze netwerk. We moeten hierbij bijvoorbeeld denken aan kleine temperatuursensoren, zo laat de universiteit weten.

Het derde onderzoek betreft de ontwikkeling van terahertz-technologie. Deze technologie zorgt er met miljarden trillingen per seconden voor dat scanners veel preciezer worden. Dat betekent bijvoorbeeld dat ziekenhuizen gedetailleerdere scans kunnen maken, terwijl de poortjes op het vliegveld beter in staat zullen zijn om te herkennen wanneer iemand verboden spullen bij zich heeft.