Facebook Messenger krijgt optie voor geheime chats die volledig versleuteld zijn

Facebook Messenger Secret Conversations

De afgelopen maanden is er een ware concurrentiestrijd gaande tussen chatapps. En dan bedoel ik niet op het gebied van chatbots of allerlei stickers en animaties, maar op het gebied van encryptie. Mede door het encryptiedebat in de VS lijkt privacy belangrijker te zijn geworden voor gebruikers. En dus hebben diensten als iMessage, WhatsApp en Telegram tegenwoordig end-to-end-encryptie. Hierdoor is de inhoud van berichten van zender tot ontvanger continu versleuteld en kan de dienst op zijn servers de inhoud niet inzien. Ook Facebook gaat deze optie toevoegen aan Messenger.

Facebook heeft alleen één probleem: het bedrijf wil namelijk heel graag de inhoud van berichten inzien, zodat het allemaal handige diensten kan bouwen bovenop chatgesprekken. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een taxi vanuit je chatgesprek. Dit is niet mogelijk als op de servers de inhoud van chats niet kan worden geanalyseerd. Google heeft hetzelfde probleem. Die kondigde dit voorjaar een nieuwe chatapp Allo met daarin functies van Google Assistent aan. Die functies werken niet bij end-to-end-encryptie.

De oplossing die Google had verzonnen: geheime chats. Met minder functies, maar wel met volledige versleuteling van de inhoud van chats. Facebook komt met exacte dezelfde oplossing en voegt deze Secret Converstations de komende tijd toe aan Messenger. Hiervoor gebruikt Facebook het Signal Protocol van Open Whisper Systems, dat bekend staat als heel veilig.

Geen video’s

Met de geheime gesprekken voegt Facebook meer toe dan enkel encryptie. Zo heb je de mogelijkheid om een bericht een beperkte levensduur (bijv. 5 minuten) mee te geven. Daarna verdwijnt het. Ook kun je zo’n versleuteld gesprek enkel maar op één apparaat bekijken. Chat je op je telefoon, dan is het gesprek op je computer niet terug te vinden. Het versturen van gifjes en video’s en allerlei diensten die Messenger in chats biedt, werken niet in Secret Conversations. De nieuwe dienst bestaat uit enkel een simpele chat.

Het kan nog even duren voor Secret Conversations beschikbaar komen. Zoals bij alles, rolt Facebook het stap voor stap uit. Tot die tijd is het goed om te onthouden dat de verbinding tussen jou en de server bij Facebook Messenger bij al je chats gewoon beveiligd is.