Facebook neemt berichtendienst WhatsApp over voor 19 miljard dollar

Het grootste sociale netwerk ter wereld, Facebook, heeft ‘s-werelds populairste berichtendienst WhatsApp overgenomen voor een duizelingwekkend bedrag van 19 miljard dollar. Dat maken beide bedrijven bekend via een persbericht van Facebook.  De berichtendienst moet autonoom blijven opereren, zij het binnen de burelen van Facebook.

Het beursgenoteerde Facebook betaald WhatsApp overigens niet in cash, maar voornamelijk aandelen. In totaal wordt zo’n 12 miljard dollar direct omgezet in aandelen en wordt er $4 miljard in cash betaald. In de komende jaren krijgt de berichtendienst dan nog eens zo’n $3 miljard aan aandelen in Facebook.

Met een zeker oog voor een beetje romantiek  in het zakendoen accepteerde voormalig CEO en oprichter Jan Koum het aanbod van Mark Zuckerberg op Valentijnsdag, afgelopen vrijdag. Koum krijgt een leidinggevende functie binnen Facebook en een rol binnen de raad van bestuur, terwijl het team WhatsApp geheel autonoom blijft opereren. Dat gebeurt dan overigens wel binnen de kantoren van Facebook.

Op het moment telt berichtendienst WhatsApp zo’n 450 miljoen dagelijks actieve gebruikers, terwijl er daar zo’n miljoen per dag bijkomen. Gezamenlijk versturen zij meer dan 600 miljoen foto’s en 200 miljoen stemberichten naar elkaar via de dienst.

Het is ook nog niet bekend hoe men op het kantoor van Snapchat heeft gereageerd op het nieuws. Die berichtendienst, vooral populair onder jongeren, weigerde eerder dit jaar een overnamebod van $3 miljard in contanten. Het lijkt overigens aannemelijk dat Facebook dit bod alleen heeft gedaan (en laten lekken) om de onderhandelingsdruk op WhatsApp toe te laten nemen.

Hoewel beide partijen er samen uit zijn, moet de Amerikaanse overheid de overname nog wel goedkeuren. Het is echter niet aannemelijk dat hier een verrassing uit volgt.