Tynker lanceert iPad app om kinderen te leren programmeren

Kinderen die nu opgroeien worden in toenemende mate omringt door technologie. Ze weten heel goed hoe ze deze technologie moeten gebruiken maar ze weten niet hoe het werkt of hoe het gemaakt wordt. Tegelijkertijd pikken jonge kinderen heel snel verschillende talen op. Waarom zouden we deze kinderen dan niet ook leren programmeren?

Dat is precies wat educatie experts op dit moment proberen te doen: scholen stimuleren om jonge kinderen te leren programmeren. Dit geeft kinderen de mogelijkheid hun creativiteit te ontplooien en geeft ze controle over hun wereld. Het is niet voor niks één van de meest waardevolle vaardigheden van de 21e eeuw.

I think everybody in this country should learn how to program a computer because it teaches you how to think.

– STEVE JOBS, THE LOST INTERVIEW

De afgelopen jaren is het aantal beschikbare apps en methodes om te leren programmeren voor kinderen dan ook gegroeid. Tynker is een van de meest bekende methodes speciaal ontworpen voor in de klas én voor thuis. Op de website van Tynker kunnen ouders of docenten de kinderen inschrijven voor games, quizzes en interactieve tutorials. Ouders betalen ongeveer veertig euro voor een cursus. Voor scholen varieert het bedrag afhankelijk van de inhoud en de omvang van de klas. Volgens Tynker wordt hun online service gebruikt in meer dan achtduizend scholen verspreid over heel Amerika.

Unknown-2

Inmiddels is Tynker bezig met de ontwikkeling van een mobiele app. Op 3 maart zal op het South by Southwest (SXSW) festival in Austin, Texas de Tynker iPad app gelanceerd worden. Het doel van deze app is om kinderen in aanraking te brengen met concepten die centraal staan bij het programmeren. Tynker heeft dus niet de pretentie kinderen voor hun zesde experts te maken in JavaScript.