Facebook test feature om openbare wifi-netwerken bij je in de buurt te vinden

Facebook is een feature aan het testen waarmee je snel een gratis en openbaar wifi-netwerk bij je in de buurt kunt vinden. Dat schrijft VentureBeat. Collega Elger was deze functie ook al opgevallen dit weekend. De feature wordt net pas uitgerold en is slechts in een aantal landen (waaronder Nederland) en alleen op iOS te gebruiken.

De functie wordt volgens een woordvoerder van Facebook uitgerold om “mensen te helpen om in contact te blijven met de vrienden en ervaringen waar ze om geven”. Gebruikers kunnen de functies zelf aanzetten als hij beschikbaar is. De app detecteert vervolgens automatisch alle plekken in de buurt met gratis en openbaar wifi.

Bedrijven (bijvoorbeeld horecagelegenheden) konden de afgelopen tijd op Facebook aangegeven dat ze wifi aanbieden. Jij ziet hierdoor om welk bedrijf het gaat, hoe lang het duurt voor je er bent en met welk netwerk je kunt verbinden.

Voordelen

Groot voordeel hiervan is dat je zeker weet dat je niet met een nep-netwerk verbindt. Dit is namelijk een veelgebruikte manier voor hackers om je telefoon binnen te komen en gegevens te stelen of je af te luisteren. Daarnaast zou het voor ontwikkelingslanden een mooie optie zijn om dure abonnementen te ontlopen. Overigens heeft Facebook geen officiële verklaring gegeven over hun ideeën achter de functionaliteiten.

Voor het sociale medium zit er in ieder geval wel een duidelijk voordeel aan. Doordat je via de app laat weten via welk netwerk je op het internet komt, weten zij beter bij welke bedrijven je veel komt. Op basis daarvan kunnen ze de advertenties nog meer op jou richten en dus potentieel meer geld verdienen.

Mocht je de feature gaan gebruiken, wees dan wel alert. Hoewel het er voor zorgt dat je minder snel verbinding maakt met een nep-netwerk, kunnen kwaadwillenden ook via openbare netwerken gemakkelijk je dataverkeer afluisteren.