Adidas maakt biologisch-afbreekbare sneakers die je door je gootsteen kunt spoelen

Adidas Futurecraft Biofabric

Schoenen heb je misschien nodig, maar ze zijn nu niet echt goed voor de natuur. Zijn ze kapot of ben je ze zat, dan gooi je ze vaak weg en zit de wereld met weer wat extra plastic en andere materialen die de boel vervuilen. Maar bij de nieuwe sneakers van Adidas is dit niet het geval. Die spoel je als je ze zat bent gewoon door de gootsteen, schrijft Wired.

De schoenen van Adidas, de Futurecraft Biofabric, zijn gemaakt van een afbreekbaar, supersterk synthetisch zijde genaamd Biosteel. Het materiaal komt uit het Duitse bedrijf AMSilk, waar het in een lab wordt gemaakt door genetisch aangepaste bacteriën. Vervolgens wordt er een draad van gemaakt die erg rekbaar is. De schoenen krijgen van dit materiaal een gouden tint. De zolen zijn hetzelfde als die van andere schoenen uit de vlaggenschepen van Adidas, waardoor je ze twee jaar intensief zou kunnen gebruiken.

Adidas Futurecraft Biofabric

Meest bijzonder is echter dat je ze door de gootsteen kunt spoelen als je ze zat bent of als ze uiteindelijk toch kapot zijn. De Futurecraft Biofabric kun je namelijk afbreken met een speciaal enzym, die ook gemaakt wordt door AMSilk. Met een kleine verpakking kun je de schoenen volledig laten oplossen in je wasbak en het restant vervolgens wegspoelen. Geen vuilniszakken vol gebruikte schoenen meer dus, maar een milieuvriendelijke oplossing.

De schoenen zijn momenteel nog een prototype, maar Adidas hoopt dat ze volgend jaar in de winkel te koop zijn.